Středa, 24. dubna 2024

Chrudim rozšíří svoz bioodpadu na všechny rodinné domy ve městě

Chrudim rozšíří svoz bioodpadu na všechny rodinné domy ve městě

Chrudim rozšíří svoz bioodpadu ve městě. Letos na jaře radnice rozdala části rodinných domů 1500 biopopelnic, příští rok by je měly dostat ty zbývající. V budoucnu by se měl bioodpad třídit i u bytových domů a na sídlištích, řekl dnes novinářům místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

"Zhruba od jara příštího roku se bude svážet bioodpad z celého města, kde jsou rodinné domy, včetně městských částí. Bude to ve stejném režimu jako v současném pilotním projektu, tedy v létě sedm měsíců každý týden komunální i bioodpad, přes zimu od listopadu do března komunální odpad jednou týdně, bioodpad jednou za 14 dní," uvedl Nunvář. Hnědé popelnice získá dalších zhruba 900 domácností.

Biopopelnice se přidělují zdarma, za jejich vyvážení obyvatelé neplatí nic navíc. Byl o ně značný zájem, dosud se svezlo asi 190 tun odpadu ze zahrádek a kuchyní.

Město chce také vyzkoušet svoz bioodpadu na sídlišti U Stadionu. U společných nádob hrozí, že do nich lidé budou sypat i to, co tam nepatří. Radnice proto zvažuje, že by k bytovým domům přistavila také kontejnery na plasty a papír. Problémem je, že pro ně není dost místa. Časem by se mohl zavést také svoz vytříděného papíru a plastů v pytlích od rodinných domů. Napomoci by tomu mohl motivační systém, který by za třídění nabídl slevy na poplatcích za odpad.

Náklady na pořízení popelnic, rozšíření svozu a propagaci v první etapě dosáhly asi 2,5 milionu korun, Chrudim na projekt získala dotaci. Druhá fáze rozšíření sběru bioodpadu bude stát asi 1,3 milionu korun. "Dotace sledujeme, ale jsme rozhodnuti do toho jít i bez nich," uvedl Nunvář.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů