Středa, 24. dubna 2024

Johnson: Bohatší země mají povinnost podpořit udržitelný rozvoj těch chudších

Johnson: Bohatší země mají povinnost podpořit udržitelný rozvoj těch chudších

Britský premiér Boris Johnson dnes společně s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem hostil jednání desítek světových lídrů na téma finanční podpory rozvojovým zemím v boji proti klimatickým změnám. Poskytování nejen finanční pomoci označil za povinnost bohatších zemí a vyzval k naplnění slibu vysbírat na tento účel každý rok 100 miliard dolarů (skoro 22 bilionů Kč). Podle čerstvé zprávy zatím totiž slíbené peníze do chudších regionů neproudí.

"Bohatší země po celé generace sklízely přínosy nespoutaného znečišťování, často na úkor rozvojových zemí," citovala britského premiéra agentura Reuters. "A když se teď tyto země snaží rozvíjet své ekonomiky čistým, zeleným a udržitelným způsobem, máme povinnost je v tom podpořit, našimi technologiemi, našimi znalostmi a penězi, které jsme slíbili," pokračoval Johnson.

Odkazoval při tom na cíl vytyčený v roce 2009, podle kterého měly vyspělé ekonomiky do roku 2020 začít každoročně přispívat rozvojovým zemím na boj proti klimatickým změnám částkou 100 miliard dolarů. Zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejněná v pátek ovšem ukazuje, že do roku 2019 se výše prostředků z veřejných i soukromých zdrojů nikdy nedostala nad 80 miliard. Kýžená hranice pak pravděpodobně nebyla dosažena ani loni.

"Ještě tam nejsme," připustil generální tajemník OSN Guterres po dnešním jednání na toto téma, kterého se účastnili zástupci asi 40 států. Dodal, že od partnerů slyšel "povzbudivá vyjádření" ohledně dosažení stanoveného cíle. Podle zpravodajského webu Axios berou některé chudší země splnění slibu jako podmínku pro ohlášení nových, přísnějších cílů týkajících se omezování emisí skleníkových plynů.

Současná opatření v tomto směru nejsou dostatečná, řekl podle informací Reuters na dnešním jednání italský premiér Mario Draghi. Podtrhl tak závěr páteční analýzy OSN, podle níž by při dodržení současných národních cílů svět v roce 2030 produkoval o 16 procent emisí více než v roce 2010. Vědci přitom mají za to, že k odvrácení katastrofálních následků změny klimatu je potřeba 45procentní pokles.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů