Čtvrtek, 28. března 2024

Šest příběhů o klimatické transformaci měst a obcí. NESEHNUTÍ vydává publikaci UdrŽITELNÁ města

Šest příběhů o klimatické transformaci měst a obcí. NESEHNUTÍ vydává publikaci UdrŽITELNÁ města

NESEHNUTÍ dnes vydává publikaci UdrŽITELNÁ města, ve které mapuje šest inspirativních příběhů českých měst a obcí, které se pustily do boje s klimatickou krizí, a přibližuje procesy, díky kterým se jejich mnohdy ambiciózní projekty podařilo realizovat. Organizace tak chce k podobným krokům motivovat nejen političky a politiky, ale i aktivní občanstvo.

UdrŽITELNÁ města přináší příběh unikátního parku zadržujícího vodu z okolních střech v brněnské městské části Nový Lískovec, fotovoltaiky v Prostějově, která bude už pět let po uvedení do provozu vyrábět bezuhlíkovou elektřinu zadarmo, nebo podporu nákladních kol v Praze. Přibližuje proces obnovy mokřadů v Jablonném v Podještědí, stavbu pasivní budovy školy, která se stala centrem komunitního života a přispívá ke snižování emisí v obci Psáry, a snahy obce Sivice o obnovu přirozených funkcí krajiny skrze výsadby a založení biocentra.

Kromě pozitivního vlivu na klima má většina míst společnou ještě jednu věc: jejich autoři a autorky naslouchají veřejnosti a vedou s ní debatu. ,,Jejich zkušenosti dosvědčují, že ač je zapojení místních mnohdy náročné, tak právě jejich hlasy pomáhají přizpůsobit projekty potřebám lokální komunity, a tak pomalu připravovat cestu spravedlivé transformaci," říká jeden z autorů publikace Adam Schejbal z NESEHNUTÍ.

Zástupkyně a zástupci obcí, občanských organizací a firem, které NESEHNUTÍ navštívilo, si navíc nechtějí nabyté zkušenosti nechat jenom pro sebe. Publikace tak nabízí kontakty pro další obce i skupiny aktivních občanek a občanů, kteří by se do něčeho podobného chtěli pustit u sebe doma. Neostýchejte se je oslovit, pokud patříte mezi ně.

ODKAZ NA STAŽENÍ PUBLIKACE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů