Pátek, 29. března 2024

Hledá se viník hromadného úhynu ryb

Hledá se viník hromadného úhynu ryb

Bystřička Několik tisíc ryb uhynulo na konci minulého týdne v přehradní nádrži Bystřička na Valašsku. Hr omadný úhyn nyní prošetřuje odbor životního prostředí vsetínské radnice. B ystřička je momentálně téměř vypuštěna a členové rybářského svazu začali už před více než týdnem s výlovem ryb. Vylovené kusy přepravili do vod hrozenkovského Balatonu a lačnovských rybníků. Část ryb přesto nestihli převézt a ty v zabahněné přehradě uhynuly.
\" Jedná se o tisíce mrtvých kusů. O nálezu jsme jednali s rybáři, kteří nás opakovaně verbálně napadali. Celou záležitost jsme bezprostředně nahlásili referátu životního prostředí,\" uvedl jednatel valašskomeziříčského Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek.\" N a místo právě vyjíždíme a celou situaci hodláme zmapovat a prošetřit. M usíme zjistit, jaké měli rybáři možnosti, kterými by úhynu ryb zabránili,\" sdělil v pátek odpoledne vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jiří Trezner.
\" Rybáři asi nestihli v dostatečném předstihu vylovit všechny ryby, které kvůli nedostatku kyslíku v zabahněné přehradě uhynuly. K chemickému znečištění nejspíše nedošlo, protože pracovníci našeho úřadu o případu neví. Hygienici totiž provádí šetření pouze v případě, že došlo k ohrožení veřejného zdraví,\" uvedl vedoucí oddělení odboru komunální a obecné hygieny Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, územního pracoviště ve Vsetíně, Přemysl Baran.
\" Celou věcí jsem značně rozladěn a otřesen. B udu požadovat důkladné prošetření ze strany referátu životního prostředí a zároveň zvažuji podání trestního oznámení. Z arážející je i fakt, že jsem před nedávnem upozornil všechny zainteresované strany, že takováto situace může nastat,\" vysvětlil olomoucký hydrobiolog Miloš Holzer, který je pověřený dozorem nad vypouštěním přehrady.
\" My jsme pouze pomáhali pracovníkům Povodí Moravy s výlovem ryb. Přest o si myslím, že jsme udělali všechno proto, abychom vylovili co nejvíce ryb. Kd yž Povodí Moravy přehradu vypustilo, tak vzniklo několik míst, kde jsme se kvůli několikametrové vrstvě bahna nedostali,\" hájil rybáře hospodář vsetínské místní organizace Českého rybářského svazu Zdeněk Žáček.\" R ybáři se podle jejich sdělení nemohli dostat do některých míst, a proto ukončili výlov. Otázkou však zůstává, proč to nešlo tehdy, když to jde teď,\" podivuje se Milan Orálek.
Přes víkend rybáři zachránili dalších čtyřiadvacet metráků živých ryb.\" M inimálně šest metráků však uhynulo,\" dodal Žáček.
Fotografie: Členové rybářského svazu odváželi po celou sobotu tisíce ryb, které uhynuly v přehradní nádrži Bystřička.

Zdroj: Zlínské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů