Pátek, 29. března 2024

Vliv vývozu a investic na životní prostředí

Vliv vývozu na životní prostředí je vyhodnocován ve většině vyspělých států, vyhodnocení projektu z hlediska životního prostředí si jako podmínku svého financování kladou finanční instituce skupiny Světové banky a ostatní rozvojové agentury a regionální rozvojové banky.
Vliv vývozu a investic na životní prostředí

Ochrana životního prostředí hraje stále důležitější roli při určování hospodářského rozvoje. Princip trvale udržitelného rozvoje vyžaduje snižování negativních dopadů ekonomické činnosti člověka na životní prostředí.  
 
Již v polovině roku 2000 přijala Ministerská rada zemí OECD závěr zavést ekologické aspekty i do státní podpory vývozu poskytované formou úvěrového pojištění a zvýhodněného financování se státní podporou. Ve Společných postupech zemí OECD byl přijat závazek, že všechny státní instituce pro podporu vývozu zahrnou do svých podmínek princip nepodporovat v rámci státní podpory vývozu projekty, které poškozují životní prostředí.
 
Závazky České republiky přijaté v rámci OECD vyžadují, aby EGAP zavedl do svých pojistných podmínek novou podmínku pojištění vývozních úvěrů - vyhodnocení vlivu na životní prostředí v zemi konečného určení vývozu. U některých vývozů, kde lze předpokládat výrazný vliv na životní prostředí, vyžaduje vyhodnocení zpracování odborného posudku. Obdobné postupy se zavázaly zavést všechny členské země OECD. EGAP zařazuje od 1. května 2002 hodnocení vlivu vývozu na životní prostředí mezi faktory, které ovlivňují posuzování rizikovosti pojišťovaného vývozu, a tím ovlivňují i přijatelnost vývozu k pojištění. Snahou EGAP je, aby hodnocení rizik pojištění nebylo vyhodnocením vlivu na životní prostředí zbytečně prodlužováno a aby se vývozci mohli vypořádat s novými požadavky s minimálními náklady.
 
Hodnocení vlivu na životní prostředí podléhají vývozy, u nichž je žádáno o pojištění úvěru se státní podporou s délkou splácení delší než dva roky, a rovněž u pojištění investic do zahraničí. Odpovědnost za ekologickou nezávadnost projektu spočívá vždy na hlavním dodavateli. Pokud je český vývozce v postavení subdodavatele, postačí pro účely hodnocení vlivu vývozu při pojištění úvěru předložení již existujícího posudku vypracovaného pro hlavního dodavatele. Pokud je český vývozce hlavním dodavatelem vývozního projektu, bude jím zabezpečený posudek sloužit i pro zahraniční subdodavatele.

Zdroj: http://www.egap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů