Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vědci: Zánik hrozí až milionu druhů

Vědci: Zánik hrozí až milionu druhů

Nová studie o globálním oteplování předvídá rozsáhlé vymírání zvířat a rostlin

Do roku 2050 údajně vyhyne přes milion rostlinných a živočišných druhů. Tato skutečnost ohrožuje nejen rovnováhu na Zemi, ale i životy miliard lidí, kteří jsou na přírodních zdrojích závislí.

LONDÝN -Více než třetina rostlinných a živočišných druhů, které se vyskytují v ekologicky citlivějších oblastech, je v ohrožení. Příčinou je globální oteplování. Upozorňuje na to nová studie, kterou zveřejnil časopis Nature ve svém včerejším vydání. Je to vůbec první výzkum, který předpovídá takto zásadní vymírání druhů.
Vědci z Velké Británie, Mexika, Austrálie, Brazílie, Jihoafrické republiky a USA se zaměřili na šest oblastí, které jsou nejvíce citlivé na ekologické výkyvy. Jsou mezi nimi například amazonské deštné pralesy nebo skotské vrchoviny.
Studie je založena na počítačové simulaci. Její autoři nastavili umělé podmínky podle tří předpokládaných scénářů: pro případ minimálního, středního a značného globálního oteplení. Zkoumali reakce celkem 1103 různých druhů rostlin, savců, ptáků, plazů, žab, motýlů a dalších bezobratlých živočichů.
Závěry výzkumu hovoří jasně: do roku 2050 by kvůli následkům globálního oteplování mohlo vyhynout 15 - 37 procent všech zkoumaných druhů. Chris Thomas, vedoucí projektu a profesor na univerzitě v anglickém Leedsu, k výsledkům studie dodává: \"Pokud se naše závěry dají rozšířit i na zbytek planety, znamená to, že vyhynutí hrozí více než milionu druhů.\"
Vyhynutím takového množství druhů by utrpěla nejen biologická rovnováha Země, ale také životy miliard lidí, především obyvatel rozvojových zemí. Těm příroda poskytuje nejnutnější potřeby jídlo, obydlí a léky.
Vědci nezveřejnili seznam konkrétně ohrožených rostlin a živočichů. Podle nich však mezi nejohroženější patří různé druhy australských plazů, dále jihoafrická flóra, brazilské dřeviny a zástupci zpěvných i exotických ptáků.
Některá zvířata a rostliny prý v následujících padesáti letech zcela přijdou o prostředí, které jim klimaticky vyhovuje. Jiným druhům zase bude osudná jejich neschopnost přesunout se do oblastí s podnebím pro ně příznivějším.

Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů