Pátek, 29. března 2024

Statisícům lidí ničí zdraví hluk vozidel

Statisícům lidí ničí zdraví hluk vozidel

Statisíce lidí den co den obtěžuje v domech nadměrný hluk z automobilové dopravy. Je tak velký, že podle zdravotníků způsobuje lidem zdravotní potíže. Stát sice přijal zákon, který je má před tímto rizikem chránit, zároveň není schopen ho včas uplatnit - nemá na to peníze.
Zákon o ochraně veřejného zdraví prosadilo před čtyřmi lety Ministerstvo zdravotnictví. Ukládá správcům silnic - státu, krajům a velkým městům - postavit protihlukové stěny či vyměnit okna všude, kde hluk překračuje limit.
\"Je evidentní, že hluk poškozuje lidské zdraví. Kdyby nás někdo žaloval, prohrajeme. Ale nedostáváme na splnění zákona dost peněz,\" říká Karel Horníček ze státního Ředitelství silnic a dálnic, které spravuje dálnice a silnice I. třídy.
Zatímco třeba ve Francii měli na protihluková opatření patnáct let, v Česku zákon připouští dva roky, dodává Horníček.

Milióny místo miliard
Podle hrubých odhadů by si stavba protihlukových stěn a výměna oken u všech lidí, kteří žijí v příliš hlučném prostředí v okolí silnic I. třídy, vyžádaly přes deset miliard korun.
Ředitelství silnic a dálnic dostalo loni na tento úkol od Státního fondu dopravní infrastruktury dvacet miliónů, které stejně jako zákon o ochraně veřejného zdraví schválila sněmovna.
\"Za dvacet miliónů se postaví dvě až tři protihlukové stěny střední velikosti,\" vysvětluje Horníček.

Noci plné decibelů
Hlavní hygienik Michael Vít uvedl, že majitelé a správci komunikací mohou podle zákona požádat příslušné hygienické instituce o výjimku, aby získali čas na výměnu oken či stavbu protihlukových stěn.
O výjimku pro všechny krajské silnice požádal hygieniky třeba krajský úřad v Ostravě. Rozhodnutí však zatím nedostal. Vedoucí tamního odboru dopravy Ivo Muras odhaduje, že výměna oken by krajský rozpočet vyšla minimálně na desítky miliónů.
\"Pokud by nebyly staré hlukové zátěže postupně řešeny, znamenalo by to vědomé poškozování zdraví mnoha lidí. Ztráty na zdraví a jejich léčení jsou velmi nákladnou záležitostí,\" poznamenává Vít.
Nechtěný nadměrný hluk urychluje vznik civilizačních chorob, jako jsou vysoký krevní tlak, infarkt či poruchy imunitního systému, anebo zhoršuje jejich průběh. Hlukem jsou podle dlouholetého měření Státního zdravotního ústavu, který sleduje hladinu decibelů v devatenácti městech, nejvíc zatíženi lidé v Praze, Plzni, Ostravě a Olomouci.
Pravidelné měření v Plzni v Klatovské ulici ukázalo, že v průměru tu hladina hluku dosahuje v noci 69 decibelů. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby noční hluk nepřekročil 45 decibelů. Česká norma připouští 62 decibelů. V Praze ve Vršovické ulici lidé spí s kulisou 66,2 decibelu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů