Pátek, 19. dubna 2024

Třídicí linka na odpad bude v provozu od září

Třídicí linka na odpad bude v provozu od září
Města Strakonice a Písek spolupracují na zajímavém projektu

Společná dotřiďovací linka odpadu pro Písek a Strakonice, která se staví na skládce Vydlaby ve Smrkovicích, by měla být ve zkušebním provozu už v září letošního roku. Právu to řekl starosta Písku Luboš Průša (ODS).
\"Linku stavíme hlavně proto, že by měla být ekologicky výhodná. Budou se na ní dotřiďovat různé druhy plastů, papíru, tetrapack i hliníkové obaly. Slibujeme si od ní, že se sníží množství odpadu, který se ukládá na skládku, a zvýší se podíl tříděného odpadu. Hlavním důvodem je, že většina plastů, tetrapack i hliník jsou prakticky nezničitelné a zůstávají na skládce hrozně dlouho,\" uvedl Průša.
Místostarosta Strakonic Pavel Pavel (ODS) konstatoval, že ve Strakonicích už dotřiďovací linka funguje. \"Technologie v oblasti recyklace odpadů jde však stále dopředu, a proto jsme se rozhodli společně s Pískem pro výstavbu zcela nové linky. To je sice nákladné, ale alespoň si nebudeme ničit životní prostředí,\" míní Pavel.
Náklady na dotřiďovací linku se pohybují kolem dvaceti miliónů korun. Osmdesát procent z celkové částky vkládá jako podporu Státní fond životního prostředí a asi dva milióny zaplatí Písek i Strakonice. \"Linka bude na místě výhodném z hlediska dopravy, kterou budou organizovat technické služby. Celý systém by měl dopravu uhradit,\" konstatoval Průša.
Celý provoz by měl být ekonomicky soběstačný. \"Finanční náklady se nám nevrátí, ale počítáme například s tím, že zde budou zaměstnáni i obyvatelé se sníženou zdravotní schopností,\" upozornil Průša.
Podle něho je Písek už nyní v recyklaci odpadu v celkovém množství nad průměrem ostatních měst v jižních Čechách.
\"Výstavbou linky se přiblížíme požadavkům Evropské unie, ke kterým se Česká republika zavázala a podle nichž bychom měli recyklovat padesát procent z celkového množství odpadu,\" dodal Průša.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů