Čtvrtek, 28. března 2024

ÚSPĚŠNÁ EXPOZICE SVAZU EKOLOGICKÝCH ZEMĚDĚLCŮ PRO-BIO NA SALIMĚ

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO představil na letošním Mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA 2004 široký sortiment produktů ekologického zemědělství.
ÚSPĚŠNÁ EXPOZICE SVAZU EKOLOGICKÝCH ZEMĚDĚLCŮ PRO-BIO NA SALIMĚ

Společná expozice členů Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO představila na letošním mezinárodním veletrhu Salima 2004 široký sortiment biopotravin a bioproduktů. Díky nápadu vytvořit společný stánek, jehož rozlohu tvořilo bezmála 50 m2, sloužila expozice nejen k prezentaci konkrétních výrobků, které přijeli představit členové - zpracovatelé, výrobci i farmáři, ale také k propagaci v obecné rovině. Návštěvníci expozice měli možnost seznámit se širokým sortimentem biopotravin a bioproduktů, ochutnat většinu z nich a navázat kontakt s jejich producenty. Originální stánek z přírodních materiálů nabízel v BIO kvalitě obilné výrobky, těstoviny, semena, ořechy, sušené ovoce, čaje, koření, sojové výrobky, sladkosti, pochutiny, čerstvou zeleninu, byliny i vína. Zástupci svazu PRO-BIO zde podávali informace o ekologickém zemědělství, biopotravinách a bioproduktech i konkrétních členech svazu PRO-BIO (ekologičtí farmáři, zpracovatelé, výrobci, prodejci z celé ČR). K dispozici bylo mnoho zajímavých materiálů a publikací, mezi kterými si vybrali odborníci i spotřebitelé. Expozice svazu PRO-BIO zaznamenala velkou návštěvnost jak ze strany odborných návštěvníků, tak ze strany spotřebitelů, škol a médií. Expozice přivítala mnoho zástupců obchodních řetězců, které se začínají orientovat na zařazení biopotravin do svého sortimentu. Velký zájem přicházel i ze zahraničí, který byl letos podpořen vstupem ČR do EU. Úspěšnost expozice svazu PRO-BIO dokázala fakt, že v následujícím období se dostává do popředí zvýšená poptávka po biopotravinách, volání po kvalitě a orientace na podporu zdravého životního stylu.

Na společné expozici svazu PRO-BIO se samostatně představili konkrétní členové:

·         Country life s.r.o., Nenačovice (obilné výrobky, sojové výrobky, sladkosti, oleje atd.)

·         Natural Jihlava (obilné výrobky, těstoviny, sladkosti atd.)

·         Pro-Bio obchodní spol. s.r.o., Staré Město p. Sn. (obilné výrobky, těstoviny, suché plody, pochutiny atd.)

·         Sluneční Brána s.r.o., Čejkovice (čaje, káva a koření)

·         Slovmlýn s.r.o., Velká nad Veličkou (panenské rostlinné oleje)

·         Ekofarma Deblín (čerstvá zelenina a mošt)

·         Zahradnictví Luční údolí, Velehrad (čerstvá zelenina)

·         Ekofarma Marková (čerstvé byliny)

·         Ekofarma Pollau (byliny a víno)

Mezinárodní potravinářský veletrh Salima 2004 se konal 2.-5.3.2004 v Brně. Největší přehlídku produktů a technologií potravinářského průmyslu představili zástupci nově vstupujících zemí do EU. Téměř 40 % vystavovatelů přijelo ze zahraničí, celkem z 41 zemí. Přestože si v prvních třech dnech mohli veletrhy prohlédnout pouze odborní návštěvníci, návštěvnost překročila 30 000 osob. Více než 12 % návštěvníků bylo ze zahraničí, především ze Slovenska (2425), Polska, Maďarska, Německa, Rakouska, Itálie, Estonska, Nizozemí, Slovinska a Litvy.. Nabitý program konferencí, seminářů a diskusních setkání se věnoval především problematice rozšíření EU, bezpečnosti potravin a vztahům výroby, obchodu a gastronomie. Prestižní ocenění Zlatá Salima získalo 15 z 83 přihlášených exponátů, 19 firem převzalo z rukou ministra zemědělství ČR ocenění KlasA. Hlavním cílem návštěvy byly nejčastěji informace o novinkách a trendech a navazování obchodních kontaktů. Plných 58,9 % návštěvníků předpokládá, že význam těchto veletrhů v příštích letech poroste.
V Tiskovém středisku se akreditovalo 401 zástupců médií z 12 zemí, mezi nimi 72 zahraničních. Zahraniční novináři přijeli z Itálie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Ukrajiny a Velké Británie.

Svaz PRO-BIO je celostátní sdružení ekozemědělců České Republiky se sídlem v Šumperku. Je to nevládní nezisková organizace, která v České republice prosazuje a podporuje ekologické formy hospodaření a spotřebu biopotravin. Svaz zastupuje zájmy svých členů - ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin, škol i spotřebitelů - a vytváří podmínky pro dialog, spolupráci a rozvoj ekologického zemědělství i ekologické výchovy. PRO-BIO propaguje ekologickou produkci a služby svých členů, pomáhá s přechodem na ekologický systém hospodaření, řeší odborné i administrativní problémy, podporuje prodej, propagaci bioproduktů, vzdělávání a zastupuje zájmy členů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. V ČR zatím existuje deset regionálních center svazu a dvě odborné pobočky. Členů svazu PRO-BIO stále přibývá, v současnosti jich je 528.

Kdo jsou ekologičtí zemědělci ?

-          při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy

-          pečují o úrodnost půdy, zachování kvality podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny

-          nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO)

-          zvířata chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy

-          starají se o pohodu chovaných zvířat

-          krmí zvířata přirozeným způsobem, nepoužívají  preventivně antibiotika, zakázáno je použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu apod.

-          produkují nutričně i hygienicky vysoce kvalitní suroviny

-          podrobují se přísné kontrole ekologického zemědělství

-          používají známku Bio

Co jsou biopotraviny ?

-          vyrábějí se z kontrolovaných a certifikovaných produktů ekologického zemědělství

-          neobsahují syntetická barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla, emulgátory a další cizorodá aditiva

-          při výrobě se nepoužívají nepovolené postupy (např. mikrovlnný ohřev)

-          neobsahují GMO

-          jsou označeny známkou Bio

-          jsou to potraviny s vysokou nutriční kvalitou

Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin se řídí zákonem č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství. Nad dodržováním zákona o ekologickém zemědělství bdí kontrolní organizace KEZ, o.p.s., pověřená Ministerstvem zemědělství ČR. Bioprodukty a biopotraviny se označují chráněnou známkou BIO.

Další informace:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Ing. Markéta Doubravská
Tel.: 583 216 609
Tel./fax: 583 214 586
target=_blank>marketa.doubravska@pro-bio.cz
www.pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů