Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vlci, nebezpečí pro ovce se vrací. Stát však způsobené škody hradí

Vlci, nebezpečí pro ovce se vrací. Stát však způsobené škody hradí
Kromě malého zájmu o skopové, mohou velkochovatelům ovcí škodit v podnikání také vlci. Ti totiž občas zaútočí na stáda. Škody jsou hlášeny především z Beskyd.
Moravskoslezský kraj, pod který území s výskytem vlků spadají, loni vyplatil chovatelům ovcí asi 60 tisíc korun. \"Odškodnili jsme celkem pět chovatelů. Největší částka 30 tisíc korun,\" uvedla Kateřina Churá z krajského úřadu.
Vlk je zákonem zvláště chráněný živočich a chovatel má proto nárok na náhradu škody, kterou mu způsobí. \"Podnikatel může získat v podstatě takovou náhradu, jakou určí znalecký posudek,\" uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolina Šůlová.
Má to však i podmínky, a proto se na krajské úřady neobrátí všichni podnikatelé. \"Víme, že jsou chovatelé, kteří se o náhradu nežádají. Důvodem může být fakt, že ovce neměli v ohradě, což je podmínkou nebo propásli dvoudenní lhůtu na ohlášení případu. Mnohé ale odradí papírování, protože mají jiné starosti a nad škodou mávnou rukou,\" uvedla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. Škody, které způsobí vlci, jsou ale podle ministerstva minimální. \"Ovce napadají především zdivočelí psi,\" uvedla Bartošová. Obecně se nejvíce peněz vyplácí za škody způsobené kormorány a vydrou, dodala mluvčí.
Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že v moravských horách žije maximálně šest těchto vlků, kteří přišli ze Slovenska. \"Zjistili jsme jejich výskyt na třech místech, od severu Beskyd, přes Bílý Kříž až po Javorníky,\" potvrzuje Bartošová. Vlk je v Česku od roku 1992 kriticky ohroženým druhem. Pokud by jej majitel stáda zastřelil, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun, právnické osobě až milión. Také slovenský parlament před dvěma lety vyhlásil slovensko-moravské pomezí, přes které k nám vlci migrují, územím, kde se šelma nesmí střílet.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů