Pátek, 29. března 2024

Výzva provozovatelům zařízení, spadajících pod přílohu 1 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci

2. zasedání Fóra pro výměnu informací se zabývalo vyhodnocením zkušeností z 1. roku realizace zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci.
Výzva provozovatelům zařízení, spadajících pod přílohu 1 zákona č. 76/2002 Sb.,  o integrované prevenci

Pozitivně hodnotilo zejména skutečnost, že s procesem IPPC má vlastní zkušenosti již téměř třetina provozovatelů zařízení. Při té příležitosti jednoznačně zdůraznilo potřebu přepracovat vyhlášku č. 554/2002 Sb., kterou se stanoví vzor žádosti, a urychlit práce na novele zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci.
Jednomyslně byla přijata i následující výzva k provozovatelům zařízení:

Návrh doporučení z 2. jednání Fóra pro výměnu informací o BAT:

Výzva provozovatelům zařízení, spadajících pod přílohu 1 zákona č. 76/2002 Sb.,  o integrované prevenci.

Dne 12. února 2004 se sešlo na Ministerstvu průmyslu a obchodu k 2. zasedání Fórum pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách.
Na tomto zasedání zástupci dotčených orgánů státní správy, krajských úřadů technických pracovních skupin a profesních svazů odsouhlasili pravidla pro činnost Fóra, a dále se zabývali projednáváním zkušenostmi z 1. roku platnosti zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, a zevšeobecněním zkušeností z práce technických pracovních skupin.
Na základě vyhodnocení dosavadních zkušeností s procesem IPPC byla jednoznačně zdůrazněna potřeba přepracovat vyhlášku č. 554/2002 Sb., kterou se stanoví vzor žádosti, urychlit práce na novele zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, a spolupracovat při tom s odbornou veřejností.
Dále bylo rozhodnuto, že se členové Fóra obrátí na provozovatele zařízení s výzvou k využívání předjednání obsahu a rozsahu žádostí o integrované povolení s krajskými úřady:
„Zkušenosti z 1. roku platnosti zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, ve kterém přistoupila k podání své žádosti téměř třetina všech provozovatelů zařízení (bylo podáno 238 žádostí na 314 zařízení), ukázaly, že základním problémem při přípravě žádosti je definice zařízení ve vazbě na aktivity podnikatelského subjektu v dané lokalitě (v případě potřeby rozdělení celého provozu na jednotlivá zařízení).
Pracovníci krajských úřadů jsou připraveni konzultovat s provozovateli rozsah žádostí před jejich podáním, aby tím přispěli k racionalizaci celého procesu, snížení nákladů na přípravu žádostí a usnadnění komunikace v době posuzování žádostí.
Využijte v odpovídající míře a s věcnou znalostí problematiky tuto nabídku.“
 
Tento text doporučujeme zveřejnit na titulní stránce domény www.IPPC.cz v aktualitách.

Připravilo MPO, projednala TS koordinace dne 20. II. 04
Ing. Ladislav Špaček, CSc.

Zdroj: IPPC.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů