Čtvrtek, 28. března 2024

8. duben - Den boje proti hluku

8. duben - Den boje proti hluku

Muži snesou větší hluk než ženy, ale když se potřebují soustředit, vadí jim i nižší hladina hluku. Seveřané se velkému hluku se vyhýbají, zatímco Italové jsou v hlučném prostředí ve svém živlu. Hluk prý více zatěžuje blonďáky než tmavovlasé lidi. Obecně se ale dá říci, že to, co člověk vnímá jako hluk, je individuální, stejně jako reakce na něj.

\"Někteří lidé jsou dlouhodobě vystaveni velkému hluku a mají sluch perfektní celý život. Většině to ale přináší určité poškozování sluchového aparátu, jeho opotřebování a pokles vnímání zvuku,\" řekl ČTK asistent 1. lékařské fakulty a lékař ORL Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát. Nebezpečí hluku pro lidský sluch připomíná Den boje proti hluku 8. dubna.

Moderní doba přináší podle Holcáta výrazné ohrožení sluchu, který je zaplaven desítkami decibelů z hlučných ulic. Decibely na diskotékách mohou způsobit sluchovou únavu a dočasné zhoršení sluchu. Zvuk výstřelu či bouchacích kuliček blízko ucha může přivodit akutní sluchový úraz a dočasnou ztrátu sluchu.

\"Neradi vidíme walkmany,\" řekl ČTK další odborník, přednosta kliniky ORL Fakultní nemocnice Královské Vinohrady docent Aleš Hahn. Aby neměl přístroj nepříznivý vliv na sluch, musel by podle něj mít sluchadla obalující boltec, ne sluchátka vkládaná do ucha.

Holcát poznamenal, že když se někdo učí na zkoušku, vadí mu 40 decibelů, což je jinak běžné pozadí pro klidný spánek. Klapot kláves počítače má 60 decibelů, to už může jiného rušit v soustředění. Hlasitá hudba má kolem 90 decibelů, to už je pro sluch kritická hladina. Na diskotékách ale dosahuje hluk až 120 decibelů, to už je pro ucho hranice bolestivosti. Podobné intenzity jako hudba diskoték dosahuje hluk ze staveb, sbíječka má až 130 decibelů a startující letadlo 140.

Na rozdíl od zraku, který v noci člověk vypne, sluch je stále v činnosti. Sluchový aparát si nikdy neodpočine. \"Měli bychom mu dopřát relaxaci, alespoň občas pobýt v klidném prostředí,\" doporučil docent Hahn. Na sluch podle něj příznivě působí příroda a les. Tam jsou fyziologické zvuky uchu příjemné.

Na zhoršení či ztrátu sluchu se neumírá jako na infarkty, ale pro postižené i jejich okolí představuje vážný problém v komunikaci. I když i kvůli špatnému sluchu může člověk umřít - stačí přeslechnout přijíždějící auto či tramvaj.

Potíže se sluchem má ve vyspělých zemích každý desátý člověk. Sluchové vady trápí v Česku půl milionu lidí, závažné vady a hluchota 80.000. Ve věku nad 65 let špatně slyší každý čtvrtý, nad 75 let každý třetí. Problémy se sluchem ale mají i tři školáci ze sta. Ke zhoršování sluchu přispívá hluk moderní doby, více postihuje ty, kteří mají k horšímu sluchu dědičné dispozice.

\"Setkáváme se s třicátníky, kteří mají sluch jako lidé v osmdesáti,\" poznamenal docent Hahn. Tito lidé slyší tak špatně, že nejsou schopni vytáhnout ze zvuku řečovou informaci. Je to tím, že mají poškozeny vláskové buňky ve vnitřním uchu. Situaci lze mírně zlepšit podáním léků, jež vnitřní ucho prokrví.

Zdroj: Doktorka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů