Pátek, 29. března 2024

Kam kráčí konference „Informační systémy pro zemědělství a lesnictví“?

„Únorová“ sečská konference vždy sloužila především k setkávání lesníků, vyměňování zkušeností a vzájemnému informování o aktuálním vývoji v oblasti SW pro lesnictví.
Kam kráčí konference „Informační systémy pro zemědělství a lesnictví“?

Tradiční „Sečská“ konference, která se letos koná pod mírně inovovaným názvem \"Informační systémy pro zemědělství, lesnictví a rozvoj venkova - nově rozšířená EU\" a v novém termínu na konci dubna (20. a 21. 4.) vešla do jubilejního X. ročníku. To přímo vybízí k mírnému zamyšlení.
 
„Únorová“ sečská konference vždy sloužila především k setkávání lesníků, vyměňování zkušeností a vzájemnému informování o aktuálním vývoji v oblasti SW pro lesnictví. Tím, jak se postupně rozšířil Internet a celkově se doba zrychlila, informování o novinkách na takovýchto konferencích ztrácí smysl. Potřebné informace všichni zainteresovaní získají prakticky okamžitě v době vzniku novinky buď e-mailem nebo přes web.

Již loňský ročník konference ukázal, jakým směrem by se mohl vývoj takovýchto setkávání ubírat. Stále více firem si uvědomuje, že jejich business bude dlouhodobě efektivní pouze tehdy, pokud se správně trefí do makroekonomického prostředí a politické situace, která aktuálně panuje. Význam účasti na konferencích se tak postupně přesouvá od cíle prodat tam co nejvíce „krabic“ nebo řešení účastníkům konference na vyšší úroveň, tj. \"nasání\" aktuální atmosféry v oboru a odhadnutí směru dalšího vývoje. To pak pomůže správně zacílit podnikatelské aktivity tak, aby byly v dalších měsících a letech úspěšné. Tím, jak se Česká republika v plné míře vystaví tlaku konkurence z EU, velice bolestivě čím dál více firem pozná, že řídit se podle aktuálního stavu svých zákazníků je zcela nedostatečné. Jakmile začnou mít problémy mí odběratelé, již je většinou pozdě přijímat nějaká strategická rozhodnutí a zbývá čas pouze na hašení požárů a boj o přežití.

Na mezinárodních konferencích, které mají skutečně kvalitní odborné zastoupení, je možné zachytit varování před možnými problémy ještě před tím, než se tyto problémy na trhu viditelně objeví. To aktivním firmám poskytuje určitý čas, aby se na blížící se okolnosti připravili a jakmile taková situace nastane, již budou připraveny nové služby, diversifikovaná výroba a prozíravé firmy se tak negativní situace na trhu příliš nedotkne. Druhým efektem, které prestižní konference plní, je zviditelnění firmy. Spíše než vlastní prodej produktů účastníkům konference je důležité být viděn a posilovat tak své postavení před stávajícími i budoucími zákazníky i před konkurencí.

Konference „Informační systémy v zemědělství a lesnictví“ má všechny předpoklady k tomu, aby tuto roli prestižního setkávání odborníků a uživatelů plnila. Tento trend započal již v minulém roce, kdy konferenci navštívila řada účastníků z Evropské unie a letos se navazuje účastí několika členů Evropské komise. Je potvrzena účast Brora Salmelina, head of unit Information Society DG evropské komise a přijede i Per Backe-Hansen, který je zaměstnán v DG RTD - Environmental Research Actions evropské komise. Je potvrzena účast i dalších velice významných osobností, které jsou zárukou, že na konferenci budou předávány informace skutečně od těch nejkompetentnějších.

Spojení mezinárodního workshopu (v pondělí před vlastní konferencí) s tradiční akcí je také zajímavým krokem, který jde určitě správným směrem. Účast na takovémto workshopu, které se obvykle konají v různých zemích Evropy může menším a středním firmám skutečně změnit budoucnost. I v České republice existují subjekty, jejichž rozvoj je z větší části způsoben díky zapojení do evropských projektů. Že se nejedná o slepou uličku, ale prozíravé jednání s budoucností, potvrzuje i nedávné ocenění OPRL jako nejlepší geoaplikace roku. Toto řešení je postaveno právě na výsledcích výzkumného projektu, který byl financován z prostředků EU a potvrzuje se tak, že se nejedná o výzkum pro výzkum, ale o výzkum s praktickým využitím.

Celkové zaměření konference hodně ovlivňuje České centrum pro strategická studia, což je sdružení, které se do příprav konference částečně vložilo již v minulém roce a letos je jedním z hlavních pořadatelů. Členové tohoto sdružení mají řadu osobních zkušeností s evropskými projekty a má za sebou například i pořádání mezinárodní konference v sídle Evropské unie, přímo v Bruselu.

Podrobné informace o konferenci včetně přehledu V.I.P hostů a všech přihlášených jsou uvedeny na stránkách konference na adrese: www.ccss.cz/sec.

Kdybych měl zmínit alespoň jeden negativní pohled, tak je otázkou, zda zaměření konference trochu nepředbíhá dobu a zda jsou na takto pojaté akce čeští lesníci připraveni. Poměrně slabá účast příspěvků s klasickou lesnickou problematikou ukazuje, že v komunikaci a prosazování sama sebe, bez čehož v Evropě neuspějeme, se budeme muset ještě hodně učit. 

Autor: Ing. Vít Skála 
Zdroj: www.lesnictvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů