Čtvrtek, 28. března 2024

Zabavili půl tuny hlemýžďů

Zabavili půl tuny hlemýžďů
Most - Přes půl tuny živých hlemýžďů zabavila policie občanovi z Mostecka. Ve firemním areálu v Obrnicích nalezla hlídka 43 přepravních beden s hlemýždi zahradními. Muž s plži zřejmě výhodně obchodoval. Skončit měli asi na talířích zahraničních gurmánů.
\"Muž plže vykupoval od různých osob za účelem dalšího prodeje. Je podezřelý z neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a porušení rozhodnutí správního úřadu,\"
informovala tisková mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.
Podnikavému obchodníkovi hrozí až 50 tisíc pokuty. Na území města Mostu je sběr hlemýžďů od loňského března zakázán, protože z jižní oblasti plži už téměř vymizeli.
\"Policie si proto přizvala ke spolupráci pracovníky z odboru životního prostředí mosteckého magistrátu a vyžádá si odborný posudek, který by měl určit, v jaké míře byla nepovoleným sběrem populace plžů ohrožena,\"
dodala Světláková.
Nalezené živočichy vypustili policisté do volné přírody. Nyní prověřují i míru zavinění lidí, kteří hlemýždě sbírali a prodávali.
Na Mostecku za posledních devět let skončilo ve sběrnách přes 70 tun hlemýžďů. Zatímco v roce 1994 jich obchodníci vykoupili 960 kilogramů, v roce 2001 už to bylo téměř 11 tun. Problematiku úbytku hlemýžďů magistrát konzultoval s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, která zákaz sběru doporučila.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů