Čtvrtek, 18. dubna 2024

Postup sanací ekologických škod po Sovětské armádě

Postup sanací ekologických škod po Sovětské armádě

Více než jednu miliardu korun zatím investoval stát prostřednictvím Ministerstva životního prostředí do odstranění ekologických škod po Sovětské armádě [1] , částka pro rok 2003 překročila 62 milionů korun. Podle dosavadního vývoje sanačních prací na jednotlivých lokalitách se do roku 2011 počítá s dalšími výdaji ve výši zhruba 250 milionů korun. Letos proběhnou práce na šesti  lokalitách : Hradčany, Milovice – Boží Dar, Milovice  - tábor, Všejany – les,  Luštěnice a Kuřívody.

„Hlavními znečišťujícími látkami  jsou ropné uhlovodíky jako je letecký petrolej, motorová nafta, benzín, mazací oleje, plynové oleje a chlorované uhlovodíky. Zasaženy bývají zeminy i podzemní vody. V roce 2003 z nich bylo odstraněno přibližně 414,6 tun ropných uhlovodíků a 374 kg chlorovaných uhlovodíků“, vypočítává Jaroslav Zima, ředitel odboru ekologických škod Ministerstva životního prostředí.

Sanace v roce 2003 pokračovala na pěti lokalitách: Hradčany, Milovice – Boží Dar, Milovice - tábor, Všejany - les a Luštěnice.. Byly zadány veřejné zakázky na sanaci jímky na lokalitě Vysoké Mýto, na zhotovení  analýz rizika na lokalitách skládky v  Rokytnici a v prostoru bývalých kasáren po Sovětské armádě v Bruntále. Na území bývalého prostoru Mladá proběhlo doplňkové průzkumně monitorovací sledování jakosti podzemních vod a inventarizace vrtů. Z úspor na sanaci lokality Milovice-tábor byla provedena sanace nádrží pohonných hmot na dílčí lokalitě Armádní ulice.

Sovětská armáda využívala v České republice 73 různě velkých lokalit. Průzkumem bylo zjištěno, že zhruba u 60 lokalit je rozsah ekologických škod významný. Od roku 1991 byly sanační práce postupně zahájeny v nejvíce postižených lokalitách, takže k dnešnímu dni na většině lokalit již nezbytná sanace proběhla.

Poznámky:

[1] Povinnost zajišťovat nápravu ekologických škod po Sovětské armádě ukládá MŽP usnesení vlády ČR č. 2 ze dne 6. ledna 1993. Financování nápravy ekologických škod probíhá na základě „Zásad pro poskytování prostředků z rozpočtu MŽP na financování ekologických škod po Sovětské armádě“.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů