Čtvrtek, 28. března 2024

Stát má myslivcům platit za lov prasat

Stát má myslivcům platit za lov prasat

Myslivecká rada ministerstva zemědělství [1] navrhuje, aby stát myslivcům začal platit za odstřel divokých prasat.

Reagovala tak na rapidně se zvyšující populaci prasat v českých lesích. Regulace stavů lovné zvěře patří mezi povinnosti mysliveckých sdružení. Ale myslivecká rada navrhuje, aby úřady namísto skutečné kontroly dodržování zákona honebním spolkům raději za odstřel loňských a letošních selat platily. Za každé zvíře by měly dostávat 300 až 500 korun.

Náklady z kapes daňových poplatníků se odhadují na 30 milionů korun. Rada tento návrh doporučila ministrovi zemědělství. Proti se postavili pouze majitelé pozemků (Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů a Sdružení vlastníků honebních pozemků) a Hnutí DUHA.

Expertní studie, kterou na zakázku ministerstva zpracoval Institut ekologie zvěře brněnské veterinární fakulty, přitom doporučila naopak myslivecká sdružení pokutovat, pokud nezajišťují předepsanou regulaci zvěře.

Myslivecká rada chce také ministra požádat, aby úřadům doporučil pořádat výstavy a přehlídky mysliveckých trofejí. Takovou klauzuli už Českomoravská myslivecká jednota prosazovala před třemi lety do zákona, Poslanecká sněmovna ji ale zamítla. Rada nyní chce podobný návrh prosadit cestou takzvaného metodického pokynu ministra.

Věra Petrová, předsedkyně Sdružení vlastníků honebních pozemků, řekla:

\"Metodický pokyn, kterým chce ministerstvo zemědělství řešit přehlídky loveckých trofejí, není pro nikoho závazný. Paragraf šest zákona o myslivosti říká, že si musí pracovníci státní správy uvážit, zda \'jim na to kapsa stačí\'. Platný zákon o myslivosti v mnoha svých paragrafech porušuje ústavní zákon a to především, pokud se týká nakládání vlastníků honebních pozemků s jejich majetkem. Stížnost, podaná poslanci a senátory, leží už bezmála rok u Ústavního soudu, který ji není pro svou neúplnost schopen projednat.  Sdružení proto uvažuje o stížnosti  k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, řekl:

\"Přemnožení divočáků ukazuje přesvědčivě na  nefunkční systém v myslivosti a selhání státní správy řízené ministerstvem zemědělství. Je potřeba vyvodit důsledky. Řešením je ale donutit myslivce k plnění jejich povinností, nikoli jim za lov prasat ještě platit z kapes daňových poplatníků.\"

Kontakt: 

Věra Petrová, Sdružení vlastníků honebních pozemků, telefon 602-157841

Jaromír Bláha, Hnutí DUHA, telefon 602-440508

Poznámky:

[1] Myslivecká rada je poradní instituce ministra zemědělství v otázkách myslivecké politiky.  Tvoří ji zástupci mysliveckých organizací, státní správy a dalších institucí, včetně majitelů pozemků či ekologických organizací.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů