Čtvrtek, 28. března 2024

Genově mutovaná pšenice z Monsanto nepůjde na trh

Genově mutovaná pšenice z Monsanto nepůjde na trh
Zastavit úsilí o prodej nového typu pšenice, geneticky modifikované (GM) proti plevelům, se v pondělí rozhodla obří biotechnologická společnost Monsanto se sídlem v americkém St. Louis. Vývoj GM obilniny přitom firmu stál milióny dolarů. \"Sešlo se najednou mnoho vlivů,\" uvedl mluvčí Monsanta Chris Horner. \"Situace není vhodná, abychom pokračovali.\"
Zastánci organického zemědělství a ekologická hnutí chápou rozhodnutí firmy jako kapitulaci před odporem spotřebitelů ke GM potravinám. Pšenice je totiž velmi úzce spjata s chlebem a pečivem vůbec, což představuje celosvětový symbol stravy. I když negativní účinky genetické modifikace na člověka nebyly prokázány, vážně poškozují životní prostředí.
\"Je to pro Monsanto těžká porážka a současně zasloužené vítězství farmářů a spotřebitelů celého světa,\" řekla Ronnie Cummingsová z americké Společnosti pro organickou výživu. \"Podle mne jde o začátek konce GM rostlin,\" předpověděla.
Zřejmě bezprostředním impulsem pro odklon od zavedení GM pšenice se staly varovné signály z Japonska, že tamní spotřebitelé GM pšenici nepřijmou. Tam totiž směřuje nejvýznamnější část amerického exportu pšenice. Navíc by citlivý trh mohl nejen odmítnout nový GM produkt, ale klesl by zájem i o dosavadní - sóju a kukuřici. I v Kanadě, kde na jaře aktivisté zahájili kampaň proti geneticky modifikovaným potravinám, hrozilo odmítnutí. Horner však přesto oznámil, že firma program jen pozastavuje a zváží, \"kdy a zda\" nastane vhodná chvíle se k němu vrátit.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů