Pátek, 19. dubna 2024

Lidé v Lounech mají nově třídit i prázdné krabice od nápojů

Lidé v Lounech mají nově třídit i prázdné krabice od nápojů
Louny - Novými nálepkami, upozorňujícími na možnost odevzdávat jako samostatný vytříděný odpad i nápojové kartony, opatřují v těchto dnech kontejnery, určené ke sběru plastů v Lounech, pracovníci tamější provozovny Likoru Žatec.
\"Se žádostí o třídění nápojových kartonů se na radnici obrátila společnost, jež se zabývá zpracováním použitých krabic od nejrůznějších nápojů,\" uvedl Jiří Čáp z odboru životního protředí lounské radnice. Krabicové obaly Tetra Pack, v nichž obchodní organizace dodávají na trh například mléko, džusy nebo vína, zpracovávají nově papírny, jedna v Čechách v Bělé pod Bezdězem a další na Ostravsku. Konečným produktem je buď nový papír, nebo se rozdrcené krabice lisují na izolační desky, jež mají široké použití například ve stavebnictví.
\"Vypláchnuté a složené kartony mohou lidé odkládat do kontejnerů, kam až dosud ukládali pouze plasty,\" vysvětlil Jiří Čáp. Novinka platí v Lounech od počátku května.
\"Řídíme se zásadou, aby všechny odpadky, které lze recyklovat, pokud možno nekončily bez užitku na skládce,\" uvedl Jiří Čáp. Na druhé straně město získá za recyklovatelný odpad prostředky.
Bez významu pro město není ani skutečnost, že poměrně velmi používané nápojové kartony sníží při separaci množství běžného komunálního odpadu. Jeho neustálý nárůst v některých vesnicích v okrese vede totiž k trvalému nárůstu množství likvidovaného komunálního odpadu, což může například při tzv. kapitačních platbách vést až ke každoročnímu nárůstu cen za odvoz komunálních odpadů pro občany.
\"Není rozhodně zapotřebí zavádět další nádoby na separovaný sběr a ani odkládání nápojových kartonů do kontejnerů na PET lahve nemá výraznější vliv na jejich zaplňování,\" dodal J. Čáp.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů