Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soutěž na likvidaci ropných lagun šetří antimonopolní úřad

Soutěž na likvidaci ropných lagun šetří antimonopolní úřad
Ostrava Výběrové řízení na likvidaci ropných lagun po chemičce Ostramo šetří antimonopolní úřad.
Americké společnosti KAP, která se o lukrativní několikamiliardovou zakázku ucházela, se totiž nelíbí rozhodnutí výběrové komise, a proto se odvolala. Vítězem soutěže se stalo sdružení firem Čistá Ostrava, které spojuje firmy Geosan Group, Železniční stavitelství Brno a Aquatest a jejímž rozhodujícím subdodavatelem je například Ingstav Ostrava ze skupiny Tchas.
Že se antimonopolní úřad podnětem zabývá, potvrdil mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

\" Na základě podnětu jednoho z uchazečů, který podal návrh na přezkoumání rozhodnutí zadavatele, jsme zahájili v případu soutěže likvidace ropných lagun správní řízení,\" potvrdil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa bez bližších podrobností. \" Nyní mohu jen říct, že naše lhůta na prozkoumání celé záležitosti je šedesát dní a podnět jsme dostali 23. dubna,\" dodal Chalupa.

\" Do ukončení správního řízení nebudeme podávat žádné informace,\" reagoval Aleš Juchelka ze státního podniku Diamo, který má ve výběrové komisi své zástupce stejně jako ministerstva financí, životního prostředí a průmyslu. K odvolání se nechtěla vyjádřit ani firma KAP.\" Zatím nebudeme záležitost komentovat,\" řekla Luisa Brhelová ze společnosti KAP.

Podle neoficiálních informací má sdružení Čistá Ostrava likvidovat laguny za 2,6 miliardy korun, což je víc, než nabízeli někteří další uchazeči. \" Dali jsme cenu 2,5 miliardy korun. Dále v naší nabídce byla technologie renovovaných západních firem, které pracovaly na podobných zakázkách v Evropské unii,\" uvedla Věra Breiová, mluvčí OKD Rekultivace, které se společně s ODS Dopravními stavbami hlásily do soutěže. Řekla, že se také OKD proti verdiktu odvolaly. \" Nicméně zadavatel soutěže nám nevyhověl. Na antimonopolní úřad jsme se ale neobrátili,\" vysvětlila Breiová s tím, že padesát procent sanačních prací chtěla společnost provádět mimo znečištěné území. \" Tím by nebylo zatíženo životní prostředí. Přeprava znečištěné zeminy měla probíhat po železnici,\" uvedla Breiová. Vítěz soutěže nebude znečištěnou zeminu nikam vozit, ale odpady bude likvidovat na místě.

Kromě americké společnosti KAP a spojení firem OKD Rekultivace a ODS Dopravní stavby se do soutěže na likvidaci ropných lagun hlásilo konsorcium firem Subterry, Energetiky Třinec a společnosti Tchas, které jsou rozhodujícím subdodavatelem sdružení Čistá Ostrava.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů