Čtvrtek, 28. března 2024

Světový den životního prostředí a desetiletí ekoznačení

Světový den životního prostředí a desetiletí ekoznačení

Ministerstvo životního prostředí připravilo u příležitosti Světového dne životního prostředí (5. červen) a 10. výročí realizace Národního programu označování Ekologicky šetrných výrobků pro veřejnost dvoutýdenní akci, složenou z výstavy, promítání ekologických filmů a programů pro školy. Oslavu obou významných dnů začínají již 1. června a MŽP je připravilo ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Českým ekologickým ústavem, Českou společností pro jakost a Sdružením pro ekologickou výchovu Tereza.

Ve vstupní hale Národního technického muzea se bude konat až do 13. června výstava výrobků, které jsou označeny známkou Ekologicky šetrný výrobek. Své produkty zde představí více než dvě desítky firem. Návštěvníci se budou moci seznámit s ekologicky šetrnými výrobky od těch pro běžnou denní spotřebu (např. výrobky z recyklovaného papíru, čisticí a odmašťovací prostředky) až po oleje do transformátorů, barvy ředitelné vodou, vytápěcí kotle a další. Česká společnost pro jakost na výstavě představí výsledky programu Národní politika podpory jakosti (jehož garantem je ministerstvo průmyslu a obchodu).

Slavnostní vernisáž výstavy ovšem proběhne v pondělí 7. června ve 14:00, kdy v Národním technickém muzeu předá ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek pěti firmám pro jejich výrobky certifikáty Ekologicky šetrný výrobek.

Po celou dobu výstavy bude v kinosále probíhat promítání filmů s tématikou životního prostředí a  celkem třikrát se návštěvníci mohou aktivně zapojit do ekovýchovného programu  sdružení Tereza „Hřbitov odpadků“. Ten proběhne poprvé 1. června na Mezinárodní den dětí a poté znovu 2. a 9. června vždy v dopoledních hodinách v kinosále NTM. Ve středu 9. června od 15:00 máte možnost vidět nový film o velrybách „Tanec modrých andělů“, spojený s besedou s potápěčem, režisérem a producentem Stevem L. Lichtagem.

Světový den životního prostředí je považován za jednu z nejdůležitějších akcí „ekologického“ kalendáře. Datum 5. června pro něj ustanovilo Valné shromáždění OSN v roce 1972.

Další informace:

http://www.ekoznacka.cz
http://www.ceu.cz
http://www.ntm.cz
http://www.terezanet.cz
www.csq.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů