Sobota, 20. dubna 2024

Španělsko začne čerpat ropu z vraku tankeru Prestige

Španělsko začne čerpat ropu z vraku tankeru Prestige
Španělská firma Repsol začne tento týden čerpat na 13 tisíc tun ropy z vraku tankeru Prestige, který leží asi 250 kilometrů od galicijského pobřeží na severozápadě země v hloubce téměř čtyř kilometrů. Oznámila to včera španělská vláda.
Ropu bude Repsol odčerpávat ze čtyř otvorů, které se k tomuto účelu prorážejí v plášti vraku. Odčerpávání ropy za pomoci hliníkových balónů by mělo trvat nejméně čtyři měsíce.
Z přídi potopeného tankeru má být odčerpáno na 90 procent ropy; zbytek bude zlikvidován za pomoci bakterií urychlujících rozklad ropy. Na moři již je připravena základna, loď Polar Prince, kterou doprovází plavidlo Odin, kde bude meziskladiště suroviny. K nim ještě přibudou dva remorkéry, které mají v případě úniku ropy zajistit ochranu před znečištěním moře.
Náklady na operaci španělská vláda odhaduje na 99,3 miliónu eur.
Tanker Prestige se rozlomil na dvě části a potopil 19. listopadu 2002 u galicijských břehů. Způsobil největší ekologickou katastrofu v dějinách Španělska.
Na 64 tisíc tun ropy z původního nákladu 77 tisíc tun se vylilo do moře a znečistilo 2600 kilometrů pláží především ve Španělsku, ale částečně také ve Francii a v Portugalsku.
Otvory, jimiž ropa vytékala do moře, byly utěsněny, ale ekologové soudí, že ropa uniká dále.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů