Pátek, 29. března 2024

MŽP zveřejnilo návrh národního alokačního plánu

Návrh národního alokačního plánu, jednoho z klíčových nástrojů pro snížení emisí skleníkových plynů, zveřejnilo k diskusi ministerstvo životního prostředí.
MŽP zveřejnilo návrh národního alokačního plánu

Plán je připraven na období 2005-2007 a umožňuje přidělit podnikům povolenky až do výše 91,6 miliónu tun oxidu uhličitého ročně. Tento systém se v České republice týká asi 430 zařízení. Obchodování by se mělo naplno rozběhnout od 1.1.2005.

Plán je sestaven na základě přísných kritérií evropské směrnice a přesně stanoví, jakým způsobem budou povolenky podnikům přidělovány. Podkladem byly údaje o objemu vypouštěných emisí oxidu uhličitého v letech 1999 – 2001, prognózy vývoje průmyslu v následujících letech, řada údajů pochází přímo z ministerstva průmyslu a obchodu, Českého statistického úřadu, průmyslových svazů či od samotných podniků. Navržené množství povolenek bylo získáno propočty a zohledňuje reálné potřeby podniků na základě vývojových prognóz. Alokační plány jednotlivých členských států navíc musí být v souladu s jejich energetickými politikami. Systém obchodování by měl sloužit k efektivnějšímu plnění závazků snižování emisí, které vyplývají z Kjótského protokolu.

Každá povolenka představuje právo vypustit jednu tunu emisí CO2 a je volně převoditelná v rámci EU. Povolenky budou přidělovány zdarma a pouze provozovatelům zařízení, jejich držitelem se však může stát jakákoliv fyzická nebo právnická osoba. Stanovené maximální množství povolenek ovšem neznamená, že takový objem emisí oxidu uhličitého bude v České republice skutečně vyprodukován. MŽP totiž stanovilo rezervu (6,5 %), která zůstane nerozdělena. O přidělení části těchto povolenek mohou požádat ty podniky, které v minulosti učinily opatření snižující emise nad rámec zákona či které provozují čisté technologie. Je vyčleněna i rezerva pro nové zdroje.

Směrnice neumožňuje členským státům přidělit více povolenek, než je odůvodněná potřeba podniků (podložená například oficiálními odhady vývoje jednotlivých sektorů průmyslu  či koncepčními strategiemi státu). To by totiž Evropská komise považovala za nedovolenou státní pomoc.

„Návrh národního alokačního plánu vytváří prostor pro další růst ekonomiky, stimuluje rozvoj moderních ekologicky šetrných technologií a zároveň umožňuje podnikům připravit se na další období obchodování. Obchodování s emisními povoleními je totiž dlouhodobým nástrojem, klíčovým úkolem prvního kola je proto jeho ustavení a rozběhnutí. Návrh považuji za realistický scénář, který je obhajitelný před Evropskou komisí. Vyšší množství povolenek by totiž bylo hodnoceno jako nedovolená státní pomoc,“ komentuje návrh ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Návrh bude k dispozici k připomínkám veřejnosti na webu MŽP do 13. června, poté bude následovat meziresortní připomínkové řízení. Alokační plán, který MŽP odešle Evropské komisi ke schválení, musí ještě projednat vláda.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů