Čtvrtek, 28. března 2024

Olej se vyrábí i z odpadu

Technologie dokáže proměnit téměř každý odpad v olej a několik dalších látek jako je plyn, voda a směs minerálů - tedy takové produkty, které lze opět použít.
Olej se vyrábí i z odpadu
Rostoucí spotřeba ropy a z ní vyráběné nafty a derivátů včetně benzinu sice ropné krize v první polovině 70. let minulého století na čas zabrzdily, ale nezastavily. Továrny všeho druhu pohlcují denně těchto surovin resp. výrobků velká kvanta, a totéž platí o sféře služeb a o domácnostech. Objevily se apokalyptické scénáře líčící, jak dojdou zásoby ropy a jak velkoměsta budou zavalena odpadky. Ale zesílilo také úsilí vědců a techniků o vytvoření smysluplného modelu získávání energie a likvidace odpadu.

V tomto kontextu uvést výsledek poměrně malého podniku v USA, firmy CWT - Changing World Technologies. Technologie v ní vyvinutá dokáže proměnit téměř každý odpad v olej a několik dalších látek jako je plyn, voda a směs minerálů - tedy takové produkty, které lze opět použít.

Firma postavila svoje zařízení před několika lety v průmyslové oblasti poblíže přístavu ve Philadelphii. Zde se potom nejdříve testovalo, jak různé materiály reagují na zpracovatelský resp. recyklační proces. Zařízení sice vypadá jako rafinérie olejů (viz obrázek na str. 37), nicméně jeho funkcí je termální depolymerizace. Ta se provádí na materiálech resp. odpadech, jimiž jsou stlačené plastové láhve, vyřazené počítače, doslouživší chladničky, domácí odpady, shnilé rostliny a jiné organické zbytky a odpady z potravinářské výroby, a rovněž odpady z nemocnic.

To vše se mísí s vodou a vzniká svého druhu kaše, která se rozvádí systémem trubek, a která je při vyloučení vzduchu v různých fázích vystavena promělivému tlaku. A přitom je zahřívána, chvílemi více, chvílemi méně.

Použije se úplně všechno

Podobá se to situaci, jakoby odpad byl hluboko pod zemským povrchem, kde by byl vystaven po miliony let tepelným a jiným fyzikálním vlivům a stlačování v sedimentech.

Nakonec se potom zpracovávaná masa dehydruje. Výsledkem je lehký olej ve kvalitě Dieselového oleje, plyn, voda a směs minerálů, která obsahuje např. vápník a hořčík.

Oleje a plynu se používá v průmyslových procesech, voda se odvádí a minerály se používají jako hnojivo. Nezůstává nic, co by se nedalo použít, takže jde o recyklaci skutečně vysokého stupně.

Stavba dalších zařízení

Jde však o to, aby se však technologie CWT prosadila i jinde , bez větších zaváděcích potíží. Na to upozorňují např. experti z poradenské firmy Pricewaterhouse Coopers, teprve až budou bezproblémově fungovat aspoň dvě až tři zařízení tohoto typu, bude možno činit prognózy, co dále.

Některé americké firmy nicméně nejsou až tak obezřetné jako uvedená poradenská firma. CWT už od soukromých firem působících v oblasti rizikového kapitálu získal na zdokonalování své technologie 40 milionů dolarů. Jde především o skupinu Paladin Capital a o Howarda Buffeta, což je syn miliardáře Warrena Buffeta. Mladý Buffet je podílníkem potravinářského koncernu ConAgra. Tam se staví zařízení, jež má ověřit funkčnost technologie CWT. Vyjádřil se v tom smyslu, že kdyby nevěřil v úspěšnost projektu, tak by do něho nešel.

Někteří experti už teď tvrdí, že metoda CWT přinese revoluci ve sféře recyklace odpadů.

Čisté látky z jedovatého materiálu

CWT si klade za cíl nejenom získání oleje z odpadu, ale také získávání čistých, tj. zdravotně nezávadných látek z jedovatých odpadů. K tomu je však zapotřebí, aby byl splněn určitý předpoklad, a to ten, že odpad musí obsahovat uhlík. Bez tohoto prvku by totiž nebylo možno získat z odpadu olej. Proto tedy metodou CWT nelze např. zpracovávat odpad z jaderných elektráren.

Snaha o zlevnění recyklace

Od vlády USA získala firma CWT dotaci 12 milionů USD. Těch je podle mínění odborníků naléhavě zapotřebí. Její metoda je sice účinná, ale také poměrně drahá, i když firma počítá s tím, že jejím postupným zdokonalováním se recyklaci odpadu bude dařit zlevňovat.

Podle jejích propočtů by se dalo dosáhnout v dohledné době ceny 8 - 12 USD za barel (= 159,8 litrů) oleje vyrobeného z odpadu.

Mělo by se toho dosáhnout právě v kapacitě budované s ConAgrou, která bude pracovat ne jako poloprovoz, tedy jako dosavadní kapacita CWT, nýbrž v reálných podmínkách. Je ovšem pravda, že zpracování organického odpadu v potravinářské výrobě ( kosti, peří, krev, zbytky tkání apod.) na olej je evidentně snazší a levnější než zpracování pevného anebo chemického odpadu. Dosud se potravinářské zbytky zpracovávaly jako krmivo pro zvířata. Tato praxe však v USA zřejmě brzy skončí, takže ani tam, stejně jako v Evropě, nebude možno používat zbytky zvířat ve zpracované formě jako krmivo pro jiná zvířata - zkušenosti s nemocí šílených krav v Evropě jsou totiž příliš varovné.

Žádné choroboplodné zárodky

Zásluhou toho, že se štěpí dlouhé molekuly a že se odpadová masa zahřívá na extrémně vysoké teploty, se v ní totálně zlikvidují choroboplodné složky, takže výsledný olej, voda a minerálie neobsahují žádné zárodky. Podnikaví Američané už jednají v Itálii o stavbě zařízení, které by zpracovávalo odpad z jatek, kde se porážejí prasata, a odpad ze sýráren.

Rozdíl oproti jiným firmám

Na podobných řešeních jako má nyní CWT pracovaly i jiné firmy. Podle jejich výsledků depolymerizace vede sice k získání oleje, ale toho je údajně velmi málo, takže se prý celý proces vlastně nevyplatí..

Šéf CWT pan Brian Appel to vidí jinak: problém těchto firem je podle něho v tom, že se snaží provádět transformaci odpadu naráz, jedním jediným postupem. Zahřejí odpadovou kaši na velmi vysokou teplotu, aby tak převedly vodu na páru a rozštěpily molekuly. Jenže to podle zkušenosti CWT nemůže fungovat, protože takto vzniká velké množství nebezpečných látek, které potom znečistí výsledný produkt. Ani ekonomicky to podle něho není výhodné, protože k zahřátí často velmi vlhkého odpadu je zapotřebí neúměrně mnoho tepelné energie.Tajemství firmy CWT spočívá v tom, že do odpadu se sice nejprve přidává hodně vody, ale ta se později odstraní, a to nikoliv zahřátím odpadové masy, nýbrž dehydratací.

Metoda CWT konkrétně:

Ze zpracování100 kg plastových lahví se získá 70 kg oleje

Ze 100 kg organického resp. potravinářského odpadu se získá 20 kg oleje, někdy i více

Ze 100 kg běžného domovního odpadu se získá 26 kg oleje

Ze100 kg vyřazených pneumatik se získá 44 kg oleje

Ze 100 kg nemocničního odpadu se získá 65 kg oleje
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů