Pátek, 29. března 2024

Stát vydá povolenky na oxid uhličitý

Stát vydá povolenky na oxid uhličitý
České podniky se od nového roku budou moci zapojit do největšího světového obchodu s \"čistým vzduchem\". Připravuje ho Evropská unie, aby splnila své mezinárodní závazky z japonského Kjóta a snížila množství vypouštěných skleníkových plynů.
Princip je jednoduchý: firmy dostanou od státu povolenky, které stanoví, kolik oxidu uhličitého bude moci vypustit do ovzduší. Pokud podnik své  emise  sníží, bude moci přebytečné povolenky prodat firmě, která vypustí více skleníkových  plynů  , než kolik bude mít povoleno. Obchod by měl podle odhadů dosáhnout miliard eur.
České  ministerstvo   životního   prostředí  včera zveřejnilo svou představu o tom, kolik povolenek chce podnikům zdarma vydat, a hned sklidilo kritiku ze dvou stran.  Ochránci   přírody  ministerstvu vyčítají, že povolenek je zbytečně mnoho a nepřimějí firmy snižovat emise oxidu uhličitého.
Ministerstvo průmyslu a podnikatelské svazy naopak tvrdí, že povolenek by mělo být více, protože firmy už v minulosti výrazně omezily množství skleníkových plynů a republika proto splní Kjótský protokol s výraznou rezervou.
O povolenkách bude ještě jednat vláda, poslední slovo ovšem bude mít Brusel.
Úřad ministra Libora Ambrozka (KDU-ČSL) vybral do evropského obchodu s kvótami na  emise  skleníkových  plynů  podle směrnice EU na 350 firem, mezi nimiž jsou elektrárny, kovohutě či papírny. Od příštího roku by mohly vypustit takřka 92 miliónů tun oxidu uhličitého, přičemž v minulých letech byly jejich průměrné emise asi 89 miliónů tun.
Množství 92 miliónů tun ovšem nemusí být zcela vyčerpáno. Ministerstvo si ponechalo rezervu například pro firmy, které v minulosti omezily své emise nad rámec zákona o ovzduší.
 Ekologické  Hnutí Duha a Centrum pro dopravu a energetiku chtějí prosadit, aby stát vydal povolenky pouze na 85 miliónů tun. Česko totiž vypustí v přepočtu na jednoho obyvatele asi o čtyři tuny skleníkových plynů víc, než je unijní průměr.
\"Globální změny podnebí ohrožují stamilióny lidí. Patříme mezi nejhorší  znečišťovatele  v Evropě i ve světě. Ambrozkův návrh může rekordní české exhalace dokonce ještě zvýšit,\" říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.
Ministerstvo průmyslu či Svaz průmyslu a dopravy požadují pravý opak: aby stát vydal povolenky až na 110 miliónů tun oxidu uhličitého. Česko se totiž stejně jako EU zavázalo, že v letech 2008 až 2012 sníží množství vypouštěných oxidu uhličitého oproti roku 1990 o osm procent.
Už teď Česko vypouští zhruba o čtvrtinu méně skleníkových plynů než před čtrnácti lety. Více povolenek znamená i větší zisk z jejich prodeje.
Ministr Ambrozek však oponuje, že smyslem obchodování s emisemi není zisk pro vybrané firmy, nýbrž  ochrana   klimatu  . \"Připravili jsme realistickou verzi,\" tvrdí Ambrozek, podle něhož množství povolenek umožní rozvoj podniků a pomůže i snižovat množství skleníkových plynů.
Tomáš Chmelík z ministerského oddělení změny klimatu odhaduje, že se českým podnikům vyplatí investovat do omezování svých emisí a poté své povolenky prodat jakékoli firmě v Evropské unii.
\"Cena za povolenky může být motivačním faktorem, aby podniky snižovaly emise,\" soudí Chmelík. Teprve trh však ukáže, za kolik eur se budou povolenky prodávat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů