Pátek, 29. března 2024

Svět potřebuje rychle \"zezelenat\"

Svět potřebuje rychle \"zezelenat\"
Když se představitelé zemí celého světa před čtyřmi lety setkali na summitu milénia, dohodli se na tom, že omezí celosvětovou chudobu na polovinu do roku 2015. Kromě toho se zavázali ke zlepšení ochrany životního prostředí, protože chápali jeho stěžejní roli při zajišťování dlouhodobého ekonomického růstu, lidského rozvoje a stability. Potíž spočívá v tom, že je pokrok ve věci životního prostředí znepokojivě malý.
Míra odlesňování se zvyšuje a pouze za posledních deset let bylo vykáceno téměř 100 miliónů hektarů lesa. Z velké části proto, že chudí farmáři v Africe a Latinské Americe jsou nuceni kácet stromy, poněvadž nemají jiný přístup k půdě a energetickým zdrojům.
Současně s tím stoupají emise oxidu uhličitého. Cílem Evropské unie je omezit do roku 2010 emise skleníkových plynů o osm procent, avšak při současné politice bude dosaženo pouze půlprocentního snížení. Ze všech živočišných druhů je ohroženo 12 procent ptáků, čtvrtina savců a třetina ryb.
Ekologické problémy jsou ještě palčivější v rozvojových zemích, kde žije pět ze šesti miliard obyvatel zeměkoule. Ochrana životního prostředí v těchto státech přímo souvisí s lidským rozvojem a s chudobou. Více než miliarda lidí v rozvojových zemích nemá přístup k čisté vodě a více než dvě miliardy postrádají také přístup k základním hygienickým potřebám. Každý rok zde zemře pět až šest miliónů lidí, převážně dětí na následky chorob přenášených vodou.
Co je potřeba učinit? Pro začátek musíme definovat základní nerovnováhu v globální ekologické rovnici. Velkou část škod mají na svědomí bohatší země. Ty zahrnují jen 15 procent světové populace, ale vytvářejí polovinu emisí oxidu uhličitého. Velkou část \"nákladů\" ovšem platí země chudší. Kvůli zhoršenému životnímu prostředí přicházejí až o osm procent HDP ročně a trpí ničivými důsledky pro lidské zdraví a blahobyt.
Bohaté země musí nést větší zodpovědnost za řešení problému. Což znamená změnit způsob, jímž vyrábějí a spotřebovávají energii - snižováním dotací, zajišťováním odpovídajících cen a zdaňováním ekologicky škodlivých výrobků.
Zároveň to však znamená poskytovat více prostředků rozvojovým zemím na ochranu životního prostředí. Financování ekologických projektů v letech 1990 až 2000 stagnovalo. Pomoc životnímu prostředí činila dvě miliardy dolarů za rok, což ostře kontrastuje s 900 miliardami dolarů, které svět každoročně vydává na vojenské výdaje.
Máme-li válku se zhoršováním životního prostředí vyhrát, potřebujeme dosáhnout obratu ve třech oblastech.
Rozvinuté země musí jít příkladem a přecházet na modely ekologicky nezávadné výroby a spotřeby včetně větší kontroly emisí skleníkových plynů a používání inovativních mechanismů, jako jsou \"uhlíkové fondy\" k odkupu kompenzací od rozvojových zemí. Dobrým počinem by bylo i obrácení klesajícího trendu ve výši příspěvků do Světového programu ochrany životního prostředí.
Rozvojové země musí zlepšit svou politiku v kritických oblastech vody, energie, dopravy a obchodu, a to včetně politiky cenové. To pomůže snížit spotřebu vzácných přírodních zdrojů.
Mezinárodní společenství se musí mnohem seriózněji zavázat k hospodárnosti a k využívání obnovitelné energie i jiných ekologicky nezávadných energetických zdrojů. Zaujmeme-li přístup \"půjde to jako obvykle\", pak budou emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 70 procent vyšší než dnes a obnovitelné zdroje energie budou představovat pouhá čtyři procenta z celkové energetické spotřeby.
V průběhu příštích 25 let se počet obyvatel na Zemi rozroste o další dvě miliardy lidí, kteří budou klást obrovské nároky na energii a ekonomický růst. Nebude-li tohoto růstu dosaženo ekologicky trvale udržitelným způsobem, bude to mít katastrofální dopad na lidský blahobyt. Ode dneška za 25 let již bude pozdě činit správná rozhodnutí. V zájmu svých dětí a dětí našich dětí musíme jednat hned.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů