Čtvrtek, 28. března 2024

Třicet procent kontrolované bionafty nevyhovělo normám, tvrdí ČOI

Třicet procent kontrolované bionafty nevyhovělo normám, tvrdí ČOI
Třicet procent vzorků bionafty, které letos odebrali při kontrolách pracovníci České obchodní inspekce na čerpacích stanicích, nevyhovělo normám. Výrazně lepší je situace u benzínu, kde bylo nevyhovujících pouze pět procent vzorků, u LPG kontroloři nezjistili žádný přestupek.
Z kontroly nejlépe vyšly firmy sdružené České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu, kde je většina největších tuzemských prodejců pohonných hmot. V tuzemsku je přes dva tisíce čerpacích stanic, přes tisíc vlastní malé české společnosti.
Za to, že prodejci nabízí vadné pohonné hmoty, jim hrozí pokuta ve výši jednoho miliónu, při opakovaném zjištění je pokuta až dvojnásobná. \"Letos ale žádná pokuta zatím nepadla, správní řízení totiž trvá několik měsíců a žádné nebylo dosud ukončeno,\" řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Na rozdíl od dalších zemí EU není totiž možné v tuzemsku čerpací stanici do odstranění závady uzavřít nebo problémového prodejce hned zveřejnit. \"My můžeme prodejce, kteří prodávají pohonné hmoty nevyhovující normám, zveřejnit až po skončení správního řízení. To ale trvá dlouho a zveřejnění pak často ztrácí smysl,\" řekl Helena Stompfová z inspekce.
Nejčastějším zjištěným prohřeškem při kontrolách je to, že kontrolované pohonné hmoty nevyhověly požadavkům na kvalitu, co se týká škodlivin unikajících do ovzduší při jejich spalování, u nafty to byl také snížený bod vzplanutí. Řidičům mohou nekvalitní pohonné hmoty poškodit katalyzátor nebo v nejhorším případě zanést či poškodit motor. Podle zákona je za kvalitu prodávaných pohonných hmot zodpovědný ten, kdo je prodává, ne výrobce. V minulých letech čerpací stanice zaplatily desetitisícové pokuty..
Hůře než v Česku dopadla letošní kontrola čerpacích stanic na Slovensku. Tam kontroloři zjistili, že sedm z osmi velkých slovenských distributorů prodává také nekvalitní benzín. Jen v síti největšího distributora, Slovnaftu, zjistili inspektoři téměř 30 procent nekvalitních vzorků.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů