Sobota, 20. dubna 2024

Domovská stránka projektu IRZ

Byla zřízena  domovská stránka projektu IRZ, jehož hlavními gestory jsou organizační útvary Ministerstva životního prostředí - odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC a odbor informatiky.
Domovská stránka projektu IRZ

Domovská stránka projektu IRZ (www.irz.cz), jehož hlavními gestory jsou organizační útvary Ministerstva životního prostředí - odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC a odbor informatiky, obsahuje základní informace o projektu určené pro veřejnost (kontaktní údaje, publikované dokumenty, užitečné odkazy, výsledky projektu, odkazy na platnou legislativu, apod).

V roce 2003 vstoupil v platnost zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci). Tento zákon má za cíl kromě implementace směrnice Evropské komise o integrované prevenci (96/61/EC) zřídit integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ). IRZ bude veřejně přístupný informační systém veřejné správy. Z technicko-organizačního hlediska je IRZ připravován jako součást Jednotného informačního systému o životním prostředí (JISŽP).


Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (integrovaný registr znečišťování) je databáze údajů o vybraných látkách, jejich přenosech a emisích - § 2 písm. i) zákona o integrované prevenci. Ministerstvo životního prostředí zřizuje a spravuje integrovaný registr znečišťování jako veřejně přístupný informační systém veřejné správy - § 21 zákona o integrované prevenci.


Cíle a přínosy IRZ

  • Stát potřebuje relevantní a věrohodná data o znečištění životního prostředí.
  • Tvorba veřejně přístupného informačního systému o životním prostředí České republiky (plnění závazků vyplývajících z ratifikace Aarhuské úmluvy o přístupu veřejnosti k informacím a Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek (PRTR)).
  • Integrovaná databáze obsahující informace vhodné pro environmentální řízení, a to jak pro orgán státní správy při vytváření politiky životního prostředí, tak pro průmyslové podniky při zvyšování ekologické účinnosti.
  • Data z IRZ budou využita pro ohlašování České republiky do Evropského registru emisí znečišťujících látek (EPER).
  • Nástroj ke zvyšování veřejného povědomí o znečištění životního prostředí a k informování veřejnosti o emisích z jednotlivých zdrojů a umožňuje veřejnosti aktuálně srovnávat emise z různých zdrojů v různých lokalitách.
  • Umožňuje jednotlivým zařízením srovnávat své environmentální chování s chováním jiných podniků uskutečňujících podobné průmyslové činnosti a tím usnadňuje provádět environmentální řízení nejen těmto podnikům, ale i průmyslu obecně.
  • Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek ve svých úvodních ustanoveních zmiňuje, že registry úniků a přenosů znečišťujících látek představují důležitý mechanismus pro zvyšování odpovědnosti podniků, omezování znečištění a podporu udržitelného rozvoje.
  • Implementace Aarhuské úmluvy přinese větší nároky na zvýšení kvality a dostupnosti informací o životním prostředí požadovaných veřejností.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů