Čtvrtek, 28. března 2024

Do Zoznamu svetového dedičstva presadzuje SR karpatské pralesy

Do Zoznamu svetového dedičstva presadzuje SR karpatské pralesy
Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO presadzuje Slovensko ako ďalší zápis svoje karpatské pralesy.

Pôvodný projekt obsahujúci 20 výnimočných pralesných systémov však SR pred výročným rokovaním Výboru svetového dedičstva začiatkom júla v Číne stiahla. Experti výboru totiž v apríli odporúčali projekt rozšíriť na územie Ukrajiny a Poľska so sústredením sa na pralesy bukového pásma.

Slovenská nominácia obsahuje lokality, ako je Dobročský prales, Stužica, Vtáčnik, Klenovský Vepor, Kôprová dolina, či Vihorlat. "Momentálne podnikáme kroky na to, aby došlo ku kontaktu s poľskými a ukrajinskými partnermi. My projekt máme, oni nie. To znamená, že by bolo vcelku reálne poskytnutie nášho know-how. Ak majú pralesy na úrovni, ktoré spĺňajú hodnotové kritériá, bude potrebné z ich strany dopracovať projekt," uviedol pre TASR šéf sekcie environmentálnych koncepcií a práva Ministerstva životného prostredia SR Jozef Klinda. Po doplnení projektu by nomináciu podávali dva, respektíve tri štáty.

"Máme indíciu, že ak bude projekt takto doplnený a vyhovieme expertom, ktorí ho posudzovali, tak má nádej na úspech," dodal Klinda.

Slovensko nominovalo na zápis do Zoznamu svetového dedičstva aj súbor pôvodných lúčno-pasienkárskych lokalít, ktoré sú v štádiu hodnotenia medzinárodných expertov. Minuloročnú nomináciu slovenskej Tokajskej oblasti musela SR kvôli nedostatočne spracovanému projektu stiahnuť.

V Zozname svetového dedičstva, ktorý obsahuje najvýznamnejšie historické, kultúrne a prírodné lokality, zatiaľ figuruje päť slovenských lokalít. Sú to Banská Štiavnica, Spišský hrad, dedina Vlkolínec, historické jadro Bardejova a jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu, ku ktorým sú priradené aj Dobšinská ľadová jaskyňa a Stratenská jaskyňa v Slovenskom raji.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů