Úterý, 16. dubna 2024

Děti Země připravují v Plzni akce na Den bez aut

Děti Země připravují v Plzni akce na Den bez aut

Vyvěšení transparentu, celodenní výstava o dopravě a cyklistická jízda městem – to jsou akce, které plzeňská pobočka Dětí Země připravuje na letošní Den bez aut.

Děti Země letos již pořádají dvanáctý ročník Dne bez aut. Letos jeho termín sjednotili s Evropským dnem bez aut, takže připadá na středu 22. září.

Plzeňská pobočka Dětí Země jako každý rok pořádá v Plzni několik akcí. Již v úterý večer vyvěsí aktivisté modrý transparent na viaduktu u hlavního nádraží[1], který bude na Den bez aut upozorňovat celou středu.

Na pěší zóně ve Smetanových sadech U Branky budou moci zájemci celý den shlédnout výstavu o dopravě. Ta je zaměřena na různé aktuální problémy a zajímavosti týkající se dopravy v Plzni. Zabývá se například projektem Plzeňská karta, novinkami v cyklistické dopravě nebo připravovanými stavbami silnic. Lidé, kteří po celý Den bez aut ke své přepravě nepoužijí automobil, budou moci na místě podepsat petiční výzvu “Nechte auto doma” a symbolicky tak akci podpořit. Toto je možné provést již nyní na internetové stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

Odpoledne proběhne již tradiční cyklistická jízda městem. Všichni účastníci budou mít příležitost projet se bezpečně a v klidu na kolech i po frekventovaných komunikacích, což je jindy prakticky nemožné,” informuje o další akci Martin Hyťha z Dětí Země. “Sraz účastníků je v 16 hodin U Branky. Jelikož pojedeme pomalým tempem, celá akce bude trvat asi hodinu.

Letos se poprvé k akci připojilo i město Plzeň, které zajistilo přepravu v MHD na Den bez aut zdarma. “Podporu šetrné dopravy od vedení města velice vítáme. Doufáme, že tuto výbornou osvětovou akci budou následovat i praktické změny v dopravní politice města,” komentuje novinky Hyťha.

Pro podrobnější informace je možno kontaktovat:

Martin Hyťha, Děti Země: 377 383 700 (ev. 606 104 784)

Lucie Bozděchová, Magistrát města Plzně: 378 033 206

[1] směrem ke křižovatce u obchodního domu Tesco

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů