Sobota, 20. dubna 2024

Habartov získá rekultivací lomů jezera, pláže i lesy

Habartov získá rekultivací lomů jezera, pláže i lesy
Doslova historickou změnou prochází v těchto měsících krajina v okolí Habartova na Sokolovsku. V prostoru bývalé těžební divize západ totiž intenzivně probíhají rekultivační práce. Na jejich konci vzniknou v okolí města nové lesy, louky i vodní nádrže.
"Cílem těchto prací je v první řadě vytvořit v oblasti dotčené těžbou novou kvalitní krajinu. Samozřejmě s maximálním ohledem na okolní biotopy," vysvětluje probíhající změny Jiří Pöpperl ze společnosti Sokolovská uhelná.
V současné době finišují v okolí města především rekultivace v prostoru bývalého lomu Boden. Zde získají obyvatelé Habartova novou desetihektarovou vodní plochu k rekreaci, menší nádrž pro chov ryb a v budoucnu i rozsáhlé lesní porosty. Těch bude dokonce více, než kolik se na místě původně nacházelo.
První plány počítaly s vytvořením většího poměru zemědělských ploch, ale od roku 1982, kdy byla těžba na Bodenu zahájena, se leccos změnilo.
"V současné době pro ně chybí využití. Navýšení podílu lesních rekultivací v oblasti bývalých lomů Lítov - Boden tak je optimálnějším řešením než zde vytvářet pole, která budou následně ležet ladem," říká Pöpperl.
Součástí rekultivací Bodenu je také výstavba nových komunikací a ploch pro budoucí využití prostoru ze strany města. Na rozdíl od nedávno zrekultivovaného lomu Michal u Sokolova však na Bodenu klasické koupaliště nevyroste.
"Důvodů pro to máme hned několik," říká Jiří Pöpperl ze Sokolovské uhelné. Tím prvním je podstatně menší plocha vodní nádrže, která by neumožňovala vytvoření podobného zázemí, jaké je na Michalu. Druhým důvodem pak jsou probíhající rekultivační práce v prostoru bývalého lomu Medard - Libík. Právě zde by mělo vzniknout rozsáhlé jezero o ploše více než pěti set hektarů.
"Ta bude skýtat samozřejmě podstatně více možností pro případnou výstavbu rekreačních zařízení, než Boden," popisuje plány do budoucnosti Pöpperl.
"V současné době v lomu Medard - Libík již probíhají práce nad úrovní hladiny budoucího jezera. Pak budou samozřejmě následovat ještě nezbytné úpravy dna a svahů," říká Pöpperl s tím, že rozhodně nejde o nic jednoduchého. Vše musí být uděláno tak, aby po dokončení hydrických rekultivací zůstala nádrž stabilní a nedocházelo k erozi jejích břehů.
"Samotné napouštění rekultivované zbytkové jámy je pak plánováno na rozmezí let 2009 až 2013," dodává Jiří Pöpperl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů