Pátek, 19. dubna 2024

Konference pro odpady a podniky

Blíží se termín konání druhého ročníku naší konference Odpady a podniky, kterou pořádá v rámci cyklu Odpadové dny 2004 vydavatelství Economia, a. s., ve spolupráci se společností Eko-kom, a. s.
Konference pro odpady a podniky
Konference se bude konat v úterý 9. listopadu 2004 v Komorním sále Kongresového centra Praha. Stejně jako v loňském prvním ročníku budeme největší pozornost věnovat zejména podnikové problematice. Při koncipování programu konference opět hledáme průřezová témata, která jsou aktuální pro podnikatelskou sféru, ať jde o průmyslové podniky, firmy zabývající se velkoobchodem nebo podniky služeb. Na prvním místě je proto seznámení s novými právními předpisy v odpadovém hospodářství (resp. novelami těch starých), i plány ministerstva životního prostředí na rozsáhlé změny v celé struktuře právní úpravy.

Zkušenost z Unie

Vzhledem k tomu, že jsme jaře tohoto roku vstoupili do Evropské unie, chtěli bychom na toto téma klást v programu zvláštní důraz. V bloku Financování budou odborníci z institutu IREAS informovat o strukturálních fondech EU, systém jejich podpory a řízení projektů. Na tuto přednášku naváže několik odborníků vlastními zkušenostmi se získáváním finanční podpory pro podniky, z realizace a řízení projektů i z vyjednávání s evropskou administrativou. V bloku vás také seznámíme s novou formou financování projektů, označovanou jako PPP - Public Private Partnerships, při níž se na financování projektů podílí jak privátní, tak komunální sféra. Tento v zahraničí poměrně často používaný způsob umožňuje snadnější získávání investičních prostředků.

V druhý blok konference je zaměřen na podnik jako původce odpadů. Přednáška s diskusí by měla přinést podstatné informace o novém metodickém pokynu pro vypracovávání plánu odpadového hospodářství podniků, který navazuje na POH krajů. Zvláštní pozornost bude věnována novele zákona o obalech a průmyslovým obalům. Rovněž bude představen projekt Ekoprofit, který ověřuje účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí pro politiku prevence a správného řízení malých a střeních podniků ČR ve vztahu k plnění cílů POH. Tohoto projektu se účastní 10 výrobních družstev z celé ČR.

Zajištění služeb

Ve třetím bloku se bude hovořit o zajišťování odpadového hospodářství podniků z vnějších zdrojů. Bude představen systém certifikace podniků v odpadovém hospodářství, který během roku své existence zaznamenal nečekaný rozvoj. Představí se rovněž několik firem zajišťujících komplexní služby.

U přednášek ve všech blocích je pamatováno na dostatečný prostor pro diskusi a otázky. Účastníci konference obdrží sborník na CD-ROM se všemi přednáškami a prezentacemi. Podrobné a aktualizované informace o konferenci naleznete na webových stránkách časopisu (www.odpady.ihned.cz).

AUTOR: Jarmila Šťastná,
šéfredaktorka časopisu Odpady
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů