Čtvrtek, 28. března 2024

Zdroj rtuti u ryb může být přírodní

Zdroj rtuti u ryb může být přírodní
Rtuť v mořských rybách může podle vědců z Princentonské university pocházet spíše z přírodních zdrojů než z průmyslových emisí škodlivin. Vědci totiž zjistili, že obsah rtuti v těle havajských tuňáků zůstává v posledních 26 letech prakticky konstantní, přestože očekávali jeho zvýšení v souladu s rostoucí úrovní v atmosféře. Ryby absorbují rtuť ve formě methylrtuti, jejíž obsah v havajském tuňáku byl v období 1971-1998 relativně stálý.

Počítačové modely předpovídaly pro toto období vzestup obsahu methylrtuti u tuňáků (a tudíž i v povrchových vodách) v rozmezí 9-26 %. Pokud by ryby absorbovaly methylrtuť, která se do vody dostává vzdušnou cestou, pak by tuňák chycený v poslední době obsahoval více methylrtuti než tuňák chycený před mnoha lety.

Vědci se domnívají, že methyl rtuť může v moři vznikat redukční činností bakterií ve hloubi oceánu. Snížení obsahu rtuti v atmosféře by nesnížilo obsah rtuti v mořských rybách (resp. u tuňáků), avšak mohlo by dojít ke snížení rtuti v jezerech a pobřežních vodách a v organizmech v nich žijících.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů