Středa, 24. dubna 2024

Jedenáctý veletrh Aqua-therm nabídne cestu k úsporám

Již pojedenácté bude pražské holešovické Výstaviště hostit mezinárodní odborný veletrh Aqua-therm Praha.
Jedenáctý veletrh Aqua-therm nabídne cestu k úsporám
Letos bude tradiční přehlídka vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky reagovat mj. na předpokládané zvyšování cen energií.

Zástupce pořadatelské firmy PPA Michal Drážďanský k zaměření letošního ročníku říká: "Ve spolupráci s našimi odbornými partnery bychom chtěli reagovat na uvedenou problematiku i formou doprovodného programu, kde vytvoříme prostor k prezentaci řešení úspor energie jak z pohledu specializovaných firem, tak nezávislých odborníků. Podle Drážďanského tak více firem než v minulých ročnících plánuje vyčlenění části svých expozic na poradenská střediska, kde návštěvníci veletrhu budou moci konzultovat své problémy s odborně vyškolenými zaměstnanci jednotlivých vystavovatelů.

Na veletrhu se představí více než čtyři sta vystavovatelů z jedenácti zemí. Tradiční vystavovatelské země jako Slovensko, Německo, Rakousko, Itálie už mají na veletrhu své nezastupitelné místo, za pozornost však budou jistě stát i "nově příchozí." K těm například patří vystavovatelé z kolektivní expozice Turecka.

I Aqua-therm vstoupil do EU a dá se tedy očekávat, že se letos zvýší počet firem, které nabízejí komplexní služby, např. v projektování topného systému obytného domu nebo ve výstavbě nízkoenergetických budov včetně rodinných domů. Pozice veletrhu v rámci střední a východní Evropy posílila a návštěvnost na tuto akci každoročně stoupá, takže Aqua-therm lze pokládat prakticky za hlavní událost v oboru TZB.

Veletržní novinky a zajímavosti

Společnost Enbra přichází s novinkou, fluidikovým měřičem tepla Superstatic 440 Supecal 531. V kooperaci se švýcarskou firmou Sontex přináší měřič převrat do oblasti měření a regulace, a to zcela unikátním principem měření, jeho přesností, způsobem ověření a dynamickým rozsahem průtoků.

V oblasti topenářské techniky mimo jiné představí plynový superkompaktní kombinovaný kotel nové generace Domicompact a inovovanou řadu plynových kondenzačních kotlů Econcept, oba od světového výrobce Ferroli.

Firma Elvl připravila designérsky zpracovaná stavebnicová otopná tělesa Bitherm s použitím přírodních materiálů v původních barvách, jako je kámen a kov. Tato kombinace materiálů proporčně uspořádaná přináší působivý styl interiérových těles. Chorvatská firma Lipovica poprvé vystaví hliníkový radiátor Solar 700, který je přihlášen do soutěže o zlatou medaili. Všechny radiátory této firmy jsou vyrobeny jako vysokotlaké odlitky ze speciální slitiny hliníku - siluminia. Tyto radiátory nejenže nejlépe předávají teplo, ale jsou i vysoce estetické, provedené v barevných odstínech a mají velikou životnost.

Firma Atmos vyvinula další typy zplynovacích kotlů, které splňují nejpřísnější limity EU (podrobnější informace o atraktivní novince, kombinovaných kotlích přinášíme i na str. 13). RossyY - regulační systém nové generace pro vytápění od firmy Kübler je vybaven velkým displejem umožňujícím přehledné uspořádání všech informací na první pohled. Díky širokým tlačítkům je programování teplot i provozní doby velmi snadné. Přímo na displeji se také zobrazuje interaktivní návod k použití. Rozváděč Rossy lze na přání uživatele doplnit tiskárnou, dálkovým ovládáním z libovolného PC s Windows či adaptačním modulem SmarTec pro úsporu energie.

Firmu Clage Sobotka budou reprezentovat nově řešené ohřívače s vestavěnými regulátory průtoku, které zajišťují hospodárný a ekologický systém ohřevu. Ohřívače DX spolupracují se systémy solárního ohřevu a dokážou pouze dohřát teplou vodu na požadovanou hodnotu s přesností 1 °C.

Společnost AMTEX Radiátory připravila několik tvarových a modelových variací koupelnových radiátorů. Například variaci Kandavu je možné upravit podle přání zákazníka, aby se stala zajímavým interiérovým doplňkem vstupní haly či předsíně. Variace Kandavu šikmina lze využít do podkrovních prostor.

V oboru klimatizace může odbornou veřejnost zaujmout například klimatizační jednotka firmy ALTEKO. Vyznačuje se skeletovou konstrukcí s tepelnou a hlukovou izolací tloušťky 50 mm a zcela novým způsobem spojování jednotlivých komor jednotky. Provedení jednotky s přímým pohonem (bez řemenového převodu) současně zaručuje vyšší provozní spolehlivost a snížení nároků na údržbu.

V oboru armatur nabízí firma DYTRON, zabývající se výrobou zařízení na svařování plastů, svařovací jednotku pro čelní svařování, které umožňuje automatizovat svařovací proces, což je výhodné zejména pro velké množství opakovaných svárů na potrubí shodné dimenze. Jednotka je vybavena mikroprocesorovým řízením a elektornickým zapisovačem.

Nová sekce veletrhu jako součást doprovodného programu

Pořadatel veletrhu ve spolupráci se svými odbornými partnery novou sekci veletrhu s doprovodným programem Nízkoenergetická výstavba. Je určena firmám, jejichž oborem činnosti je mimo jiné: energeticky účinné, ekologické, alternativní a obnovitelné zdroje pro vytápění, chlazení a ohřev TUV v nízkoenergetických domech, systémy pro vytápění budov, systémy pro větrání nízkoenergetických budov, technologie pro inteligentní domy, energeticky úsporná sanitární a hygienická zařízení budov.

Semináře, mezinárodní konference, řada přednášek a diskusí obohacují každoročně tento veletrh. Připomeňme například konferenci Východ nebo akce pořádané Evropskou asociací společnosti pro techniku prostředí REHVA či konferenci portálu TZB-info. Součástí letošní konference TZB-info bude řešení problematiky vytápění zemním plynem jako perspektivním vytápěním nejen pro nízkoenergetické, ale i nízkonákladové domy; mezinárodní konference Slunce 2004 se zahraniční účastí a atraktivním programem přednášek se zkušenostmi; semináře s diskusním fórem Společnosti pro techniku prostředí na téma Budoucnost nízkoenergetické výstavby v ČR; slavnostní ocenění nejlepších výsledků ze zkušebního roku Solární ligy, která byla vyhlášena na loňském TZB 2003 a jejímž pořadatelem je Liga ekologických alternativ.

Vrcholem Aqua-Thermu je pak již tradiční soutěž o Zlatou medaili veletrhu, udělovaná výrobkům, které jsou tou nejlepší zárukou kvality a technického pokroku. Průběh veletrhu, program doprovodných akcí, zajímavosti a postřehy z této akce zájemci tradičně najdou na internetové stránce veletrhu . Součástí tohoto portálu je mj. i celá sekce týkající se úspor energií.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů