Úterý, 23. dubna 2024

ENERGETICKY ÚSPORNÉ VYTÁPĚNÍ HAL

Na principu slunečního záření...
ENERGETICKY ÚSPORNÉ VYTÁPĚNÍ HAL
Problémy související s vytápěním velkých prostor, například výrobních či sportovních hal, skladů nebo výstavních areálů jsou velmi dobře známé a projektantům i investorům dělají nemalé starosti. Tepelná pohoda v těchto prostorách vytápěných konvekčními systémy neodpovídá vysokým nákladům na energii.

Z platnosti fyzikálních zákonů je známo, že teplý vzduch stoupá vzhůru a pod střechou se tvoří "draze placené polštáře teplého vzduchu". Důsledkem jsou studené podlahy, průvan, víření prachu a nadměrně ohřátý vzduch. Je to klima pro člověka nepřirozené, které může vést k výskytu alergií, nachlazení, bolestem hlavy či předčasné únavě. Kromě toho je často negativně ovlivněn i výrobní nebo skladovací proces. Spolu s vysokými náklady na energii to značně omezuje hospodárné využití hal.

Tmavé zářiče

Pro vytápění velkých prostor existuje energeticky úsporná alternativa -plynové zářiče se sálavými trubkami, označované též jako tmavé zářiče. Ty vytvářejí přirozené a příjemné teplo přímo v místě, kde je ho zapotřebí. Umožňují vytápět třeba jen vybraná místa v částečně využívaných halách a vytvářet dokonce i rozdílné teplotní zóny. Tmavé zářiče představují efektivní variantu bez vysokých tepelných ztrát, fungují stejně jako slunce na principu infračerveného záření, vytvářejí optimální klima a šetří 30 až 50 % energie. Při tomto způsobu vytápění se teplo uvolňuje teprve po dopadu na podlahu nebo na jiné předměty. Využívá se přirozené výměny energie mezi předměty teplo vydávajícími (emitenty) a předměty, které teplo absorbují.

Princip vytápění

Mezi nejdůležitější emitenty patří povrchy těles ohřívaných zářením, tedy podlaha, stěny a ostatní předměty v místnosti. Mezi tělesy s rozdílnou teplotou dochází k přirozené výměně tepelného záření, které působí mimo jiné i na člověka. Samotný vzduch však přitom neabsorbuje žádnou tepelnou energii a díky tomu lze dosáhnout vyššího stupně využití energie. I při relativně nízké teplotě vzduchu se tak docílí příjemné výsledné teploty, přirozeného a zdravého klimatu bez výše uvedených vedlejších jevů.

Tmavé zářiče se umísťují pod střechu haly, jejich zavěšení je možné variabilně přizpůsobovat konkrétním podmínkám. Zářiče se ovládají z programovatelného rozvaděče, který lze připojit na libovolný počítač. Klima hlídají teplotní a v případě potřeby též vlhkostní senzory podle zvolených kritérií, zadané hodnoty jsou udržovány na konstantní úrovni. K nižším nákladům přispívají v neposlední řadě také krátké doby zátopu.

Moderní a úsporné

Optimální vytápění však nešetří jen náklady, ale představuje též možnost šetrného zacházení s hodnotnými přírodními zdroji. Právní normy vyžadují od průmyslu a živnostníků stále častěji, aby při projektování nových, respektive sanaci starších staveb zohledňovali ochranu přírody. Protože tmavé zářiče jsou vytápěny zásadně plynem, tedy ekologicky šetrným palivem, přinášejí nejen úsporu energie, ale i ochranu životního prostředí.

Další velkou výhodou zářičů je široká možnost jejich využití. Jsou vhodné pro téměř všechny typy velkých staveb. Montáž je díky nízké hmotnosti zářičů jednoduchá, používání haly není během montážních prací nijak výrazně omezeno a celý systém nezabírá téměř žádné místo. Odvod spalin lze provést buď stropem, či stěnou. Zda bude použit samostatný nebo společný odvod spalin, závisí na počtu a uspořádání zářičů.

Vzhledem ke svým výhodám jsou v dnešní době tmavé zářiče zajímavé pro novostavby i pro sanaci. Hala může být s nízkými investičními náklady vybavena zařízením, které odpovídá nejnovějším trendům techniky vytápění. Díky nízké spotřebě energie se zářiče rychle amortizují a zároveň splňují požadavky na ochranu přírody.

AUTOR: Ing. VLADISLAV FERST
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů