Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nevládní organizace se u Třebíče radily, jak na toxické látky

Nevládní organizace se u Třebíče radily, jak na toxické látky

POZĎÁTKY - Ve novém skautském středisku (v bývalých sirných lázních) v Dobré Vodě u Pozďátek na Třebíčsku se o víkendu sešlo 27 zástupců nevládních organizací, členů samospráv a pracovníků konzultačních firem z celé České republiky. Přijeli sem na seminář zaměřený na legislativu ošetřující úniky toxických látek do životního prostředí. Součástí akce byla také exkurze ke skládce nebezpečných odpadů Pozďátky, která je již od roku 1996 v havarijním stavu a uniká z ní kyselina sírová a těžké kovy. „Řada účastníků se tak seznámila poprvé s problémem skládky nebezpečných odpadů u Pozďátek. Byl pro ně šok, že v České republice existuje takto postižené místo a podpořili petici místních obyvatel proti plánovanému rozšíření skládky firmou ICKM,“ konstatoval Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

Petice proti nové skládce má již přes 1300 signatářů. „Jsme rádi, že se s naším problémem přijeli seznámit lidé z celé České republiky a podpořili nás v naší snaze zabránit hrozbě rozšíření skládky nebezpečných odpadů firmou ICKM,“ řekl po semináře předseda sdružení Pozďátky bez jedů Mgr. Miloslav Vyskočil. V úvodu akce přivítal účastníky také starosta obce Slavičky, pod kterou spadají Pozďátky i Dobrá Voda, Ing. Jiří Válal. Ten ocenil možnost konzultace dalšího postupu obce v případě havarované skládky nebezpečných odpadů, jejíž problém obec intenzivně řeší.

Seminář zorganizovala společně občanská sdružení Arnika a Pozďátky bez jedů za finanční podpory nadací Partnerství, REC a Ministerstva životního prostředí ČR. Účastníky semináře seznámili RNDr. Jan Prášek (ředitel Agentury integrované prevence) a lektoři ze sdružení Arnika s možnostmi využití zákonů o integrované prevenci, o hodnocení vlivů na životní prostředí a připravovaného integrovaného registru znečišťování pro ochranu před zbytečnými úniky toxických látek do životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů