Sobota, 20. dubna 2024

Druhý ročník konference Odpady a podniky

Počátkem listopadu proběhl v pražském Kongresovém centru druhý ročník konference Odpady a podniky, další akce cyklu Odpadové dny 2004.
Druhý ročník konference Odpady a podniky
Podle reakcí účastníků to bylo setkání zdařilé.

Na akci, pořádané v rámci cyklu Odpadové dny 2004, se sešlo na padesát účastníků - převážně lidé, kteří mají na starosti odpady, a musejí se s touto problematikou vyrovnat v souladu se současnou legislativou i podmínkami, které v oboru panují.

Ústředním bodem konference se stalo téma financování v odpadovém hospodářství, zejména se zřetelem na evropské zdroje.

V úvodní přednášce Dr. Věra Havránková (MŽP) hovořila o významu plánování v odpadovém hospodářství. V hlavním bloku konference vystoupili tři přednášející: Ing. Václav Šístek, Ing. Dalimil Vítek (AD Vision) a Ing. Jan Slavík (IEEP), každý se svým pohledem na problematiku financování projektů z evropských fondů. Účastníci byli seznámeni s možnostmi a podmínkami financování a přehledem postupu přípravy i projednávání projektů. V neposlední řadě slyšeli i podrobný výčet problémů, s nimiž se mohou setkat, včetně upozornění, že zpracování projektů není jednoduchá záležitost a každý zájemce by si měl nejprve rozvážit, zda se mu vynaložená práce vyplatí. Z následujících diskuze vyplynulo, že fondy je jednak velmi obtížné čerpat, jednak podnikům nejsou podmínky příliš příznivě nastaveny.

V bloku týkajícím se otázek odpadového hospodářství původců podala Ing. Milena Veverková informace o novém metodickém pokynu k plánům odpadového hospodářství a upozornila na některá úskalí i požadavky, daná Plánem odpadového hospodářství ČR. Ing. Lukáš Grolmus (Eko-kom, a. s.) doplnil rozborem novely zákona o obalech a obecně přístupu k nakládání s obalovými odpady u původců a řešením v rámci POH.

Praktický řešením otázek produkce odpadů se zabýval doc. Jaroslav Hyžík s přednáškou o energetickém využívání průmyslových odpadů, jako o disciplíně zcela odlišné od mnohem více diskutovaného využívání komunálních odpadů. Jako univerzálně vhodnou technologii označil spalovací zařízení s rotačním ohništěm. Zástupce ČAOH Dr. Petr Měchura vysvětlil princip výpočtu inflačního indexu v odpadovém hospodářství, které nedávno ČAOH zveřejnilo (viz listopadové číslo časopisu). Potvrdil také, že během posledního roku došlo k velkému rozšíření certifikátu Odborný podnik pro nakládání s odpady, na jehož udělování se ČAOH podílí.

V bloku věnovaném outsourcingu služeb zprostředkovala Ing. Jana Kašková zkušenosti společnosti DHV, a zástupce společnosti Templum, s. r. o., Michal Donné diskutoval možnosti spolupráce firem a obcí s recyklační firmou v oblasti plastů.

Konference měla mezi účastníky velmi pozitivní ohlas přesto, že jeden z přednášejících nedorazil, protože uvázl v dopravní zácpě způsobené prvním listopadovým sněžením.

Třetí ročník konference se bude konat opět v rámci cyklu Odpadové dny 2005 a proběhne v podobném termínu, tj. počátkem listopadu.

AUTOR: Jarmila Šťastná
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů