Pátek, 29. března 2024

Krbová kamna nejsou jen snobským doplňkem

Jen máloco dodá domácnosti takové kouzlo jako praskající oheň.
Krbová kamna nejsou jen snobským doplňkem
Topení dřevem navíc představuje možnost, jak být nezávislý na teplárenských společnostech. Investice přitom může být stejná jako při koupi dražšího mobilního telefonu.

Euforie z bezpracného vytápění již dávno pominula. Zejména lidé, kteří si pořizují nový dům či rekonstruují starý, zvažují různé způsoby, kterak si zajistit teplo. Krbová kamna nebo krbová vložka jsou návratem k starým osvědčeným technologiím. Oproti pohodlnému dálkovému topení v panelových domech nebo topení plynovému či elektrickému, jež ovládá zejména novou výstavbu, však znamenají kamna práci navíc.

Práce, ale také starosvětská pohoda
Zní to možná neuvěřitelně, ale jeden z prodejců krbových kamen se nám svěřil, že zná zákazníka, který chtěl kamna reklamovat, protože nehoří, když do nich nepřikládá. Do kamen, ať již jakýchkoli, je potřeba pravidelně přikládat. Na trhu jsou ovšem celkem běžně výrobky, které tuto činnost vyžadují jen jednou za osm hodin. To již výraznější zásah do pohodlí a rodinné komfortu nepředstavuje.
Z kamen je také potřeba více či méně pravidelně odnášet popel, což většinou stačí jednou za den. Jistou komplikaci představuje objednání a skladování vhodného topiva. U krbových kamen i krbových vložek se totiž počítá s topením dřevem, případně takzvanými peletami (dřevěná obdoba lisovaných uhelných briket). Otop je možné si objednat u specializovaných firem, které je dodají v požadovaných rozměrech (různá kamna vyžadují různé rozměry). Ti, kteří dávají přednost vlastnoruční přípravě dřeva, by měli vědět, že nejde jen prostě nařezat a potom nasekat pár špalků.
"Dřevo na topení je dobré připravovat v lednu či únoru a nechat jej rok vyschnout. Ještě lepší je, když může schnout dva roky," doporučuje Stanislav Hajdušek z firmy Pragonor. Sám má přitom s popisovanými způsoby vytápění četné zkušenosti. Žil totiž pět let v Norsku. Od té doby nechce o jiném vytápění slyšet. Dřeva nebo pelet je potřeba mít alespoň nějakou zásobu. Fanouškům plápolajících plamenů tak může splnění snu znemožnit to, že nemají k dispozici dostatečné a suché skladovací prostory. Na druhou stranu, dřevo je v jistém množství možné přechovávat i v garáži.
Vlhkost dřeva by se měla pohybovat okolo 20 procent. Při větší vlhkosti začnou kamna "dehtovat", sníží se jejich výkon a sklo ve dvířkách bude špinit sazemi. Tím se ovšem vytratí hlavní estetický důvod, proč si lidé tato kamna pořizují. Za nejlepší dřevo pro topení se obecně považuje dubové, bukové, habrové a dřevo z ovocných stromů. Zmíněná dřeva hoří déle než jiná (výhřevnost 4000 joulů na kilogram). Z ekologických a technologických důvodů se nedoporučuje spalovat dřevotřísku ani dřevo napuštěné například lakem. Kromě toho, že vzniká značně větší množství škodlivých zplodin, zkracuje se tím také životnost kamen.
Za všechny vyjmenované komplikace však následuje odměna v podobě praskajícího ohně, jehož plameny můžete pozorovat skrz mřížku nebo přes sklo ve dvířkách kamen. K dokonalé starosvětské pohodě pak už chybí jen pořádný hrnek čaje či sklenka portského, houpací křeslo a dobrá kniha. A navíc, můžete si zatopit, kdy chcete. Z moderních možností podobný efekt nabízí pouze elektrická halogenová topidla. Ovšem ten, kdo chce klasiku, se nedá odbýt vlastně jen silnější "žárovkou".

Krbová kamna, nebo krbová vložka?
Každé z popisovaných topení je určeno pro jiné využití. Krbová kamna představují hezčí a modernější verzi běžných kamen. Jejich cílem je vyhřát jednu místnost, maximálně její nejbližší okolí. Krbová vložka proti tomu může být spojena s rozvodem tepla po bytě nebo domě. Šíření tepla se však dá regulovat podstatně méně, něž je tomu u radiátorů, a tak je potřeba pečlivě vážit, kterých místností se má rozvod tepla týkat. Instalace vložky ale vyžaduje další stavební práce.
Krbová kamna lze umístit v jakémkoli prostoru, kde je vývod do komína. V jejich blízkosti by se v žádném případě neměly nacházet předměty, kterým by horko z rozpálených kamen mohlo uškodit, a hlavně takové, které by se mohly vznítit.
Krbovou vložku je podle Hajduška nejlepší instalovat v novostavbě nebo při větší rekonstrukci. Vložka se totiž obestavuje tělesem z kamene nebo prefabrikáty z odlehčeného betonu. Pokud se mají jejím prostřednictvím vytápět i další prostory, znamená to stavební práce včetně bourání a sekání zdiva.
Omezení pro použití popisovaných topení může představovat jejich váha. V přízemních místnostech to obvykle nevadí, ale v patře chaty by krbová kamna, která mohou vážit i 200 kilogramů, mohla způsobit vážné potíže v konzistenci stropu. U krbové vložky je případné nebezpečí ještě zřetelnější, protože k její váze, často přesahující 100 kilogramů, je potřeba připočítat ještě váhu obezdívky. Případný rozvod tepla od krbové vložky (hadice nebo roury Alu-Flexi) musí provádět skutečný odborník. Jinak se z tepelného vedení stane dokonalý zvukovod, který dokáže znepříjemnit pobyt každému.
V každém případě by si měl zájemce o tento způsob vytápění objednat revizi komína. Vyžadujte, aby revizor používal přístroj pro měření tahu. Strčení ruky do komína a konstatování "to je dobrý", by vám nemělo nikdy stačit. Pro správnou zkoušku komína je také potřeba zatopit ve stávajících kamnech. Revizi komína svěřujte kominickému mistru nebo specializované firmě. Pokud revizi vynecháte nebo se spokojíte s výše uvedeným konstatováním, může se snadno stát, že kamna budou hořet špatně či budou mít tendenci zhasínat. Určitě se budou špatně roztápět. A kvůli tomu si přece kamna nikdo nepořizuje.

Co by vás mohlo nemile překvapit
Než se vydáte vybírat zdroj domácí pohody, změřte si velikost místnosti nebo místností, které chcete tímto způsobem vytápět. Prodejce by vám měl být schopen na základě těchto informací doporučit vhodný typ. Pokud byste se rozhodli pro topení zbytečně naddimenzované, budete mít problémy vydržet v přehřáté místnosti, v opačném případě budete do kamen cpát neskutečné množství dřeva. Bez ohledu na to byste však měli v místnosti stále zimu. Některé firmy tyto parametry uvádějí i ve svých propagačních materiálech.
Při zamýšlené instalaci v novostavbě doporučuje Stanislav Hajdušek konzultovat dostatečný přívod vzduchu do místnosti s kamny. Je-li totiž po stavební stránce vše v pořádku, může se stát, že oheň nebude mít dost kyslíku pro hoření. Vzduchové otvory je možné zabudovat do dveří, ale může na ně pamatovat i dodavatel oken. Samozřejmě pokud o tom ví včas.

Které si vybrat, litinové, nebo plechové?
Krbová kamna i krbové vložky se vyrábějí z litiny nebo z plechu. Plechové výrobky jsou vevnitř vyloženy šamotovou hmotou, která zajišťuje celistvost tělesa a stará se také o vyváženější přenos tepla. Jejich výhodou může být nižší cena a to, že rychleji začnou ohřívat prostory. Na druhou stranu udrží plechová kamna teplo nesrovnatelně kratší dobu než těleso z litiny. Ta se sice déle ohřívá, ale pak zase vydrží sálat velmi dlouho. Například krbová kamna od společnosti Jotul patří k těm, do nichž se může přikládat jednou za osm hodin. Po celou dobu samozřejmě vydávají teplo.
Plechová tělesa mají ještě jednu nevýhodu. Tou je omezená životnost. Zatímco litinová kamna je možné předávat další generaci, plechová budou po 10 - 15 letech potřebovat vyměnit šamot, v horším případě někde přece jen trochu prohoří.
Vždy se také u prodejce ujistěte, zda je zvolený typ vhodný jen pro občasné přitápění nebo zda snese každodenní provoz. Ač to může být nepochopitelné, jsou na trhu oba typy zařízení.
Ať se již rozhodnete pro litinu či plech, nesnažte se být kutily za každou cenu. Instalaci kamen i vložky svěřte kamnáři respektive krbaři, případně kominickému mistru. Ověřte si předem, zda jsou členy příslušného cechu. Je to určitou zárukou kvality a navíc to zvětšuje vaše šance při případné reklamaci.
Ceny krbových kamen, bez ohledu na materiál, začínají pod hranicí deseti tisíc korun. Horní hranici obvykle představuje částka přibližně 50 tisíc, a to i krbových vložek. K jejich ceně je však ještě potřeba připočítat práci a materiál na obestavění. V případě použití odlehčených betonových prefabrikátů se jejich cena bude zhruba rovnat pořizovací ceně vložky. Při použití jiných materiálů jde prakticky vždy o individuální cenu, odvíjející se od ceny zvoleného materiálu.
Při nákupu je vhodné prostudovat nabízené záruky a jejich délku. Posuzujte, na kolik a kterých součástí prodejce záruku nabízí. Můžete se totiž setkat s povinnou zárukou na dva roky, častěji prodejci nabízejí na některé součásti pět let, ale najdete i takové, kteří nabídnou záruku desetiletou.

Provozní náklady a ekologie
Kvalitní krbová kamna i krbové vložky mají označení CB (Clean Bearn - čisté spalování), které zaručuje, že množství zplodin uvolněných do ovzduší je minimalizováno. Topidla s tímto označením splňují všechny současné normy EU. Dřevo i pelety patří navíc mezi obnovitelné zdroje, jejichž používání se v poslední době stává preferovaným.
Pokud se tento způsob topení používá jako doplňkový, dva až třikrát týdně, lze podle Stanislava Hajduška docílit až třicetiprocentních úspor za teplo. Krbová kamna i krbové vložky je samozřejmě možné používat i k celoročnímu vytápění.
Příznivci kachlových kamen mohou při svých úvahách obecně vycházet z obsahu článku, protože základní parametry krbových kamen, krbových vložek a kachlových kamen jsou velmi blízké.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů