Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci: Zlodějů stromků letos ubylo

Lesníci: Zlodějů stromků letos ubylo

Méně těch lidí, kteří si bez povolení chtěli uříznout vánoční stromek přímo v lese zaznamenali lesníci z Liberecka a Jablonecka. "Letos jsme neměli téměř žádné špatné zkušenosti co se týká krádeže vánočních stromků," uvedl lesní správce z Lesní správy ve Frýdlantě v Čechách Petr Žaba. "Snažili jsme se zajistit v dostatečné míře poptávku, prodávali jsme i borovice a smrk stříbrný," dodal s tím, že i ceny vánočních stromků oproti loňskému roku nezvedli. "Lidé mají stromky dostupnější, tak jim asi přijde zbytečné riskovat pokutu za jejich ukradení."

Ani lesníci z liberecké Lesní správy nezaznamenali větší počet krádeží. "Občas se někdo najde, kdo si pro stromek bez povolení do lesa přijde, ale to jsou spíše výjimky. Možná je to i tím, že hodně lidí si na Vánoce pořizuje umělé stromky," řekl zástupce lesního správce Jaroslav Čadský. Přestože jablonečtí lesníci chytli v období před Štědrým dnem na stovku zlodějů stromků, přesto jich podle lesního správce z Lesní správy v Jablonci nad Nisou Miroslava Kortana oproti loňsku ubylo. "Některé provinilce jsme pokutovali až pěti sty korunami, u jiných stačila domluva. Některé případy ale hraničily už s trestným činem. Řešili jsme dokoce i to, že si někdo chtěl z lesa odvézt hned patnáct stromků najednou," sdělil lesník. Podle něj lidé také napáchali škodu olamováním větví. "Zejména stromy u cest mají olámané větve. Ale to se lidem těžko dokazuje, pokud je nechytíme přímo při činu," poznamenal Miroslav Kortan.

Škodu na lesních porostech zatím ale lesníci nemají vyčíslenou. "Na škody většího rozsahu se většinou přijde až později," dodal. Lesníci se shodují i v tom, že případné zloděje vánočních stromků mohl odradit i sníh, který před svátky napadl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů