Pátek, 29. března 2024

Územní limity těžby hnědého uhlí platí i v následujících letech

Územní limity těžby hnědého uhlí platí i v následujících letech

Územní limity těžby hnědého uhlí platí i v následujících letech


Doba platnosti usnesení vlády č. 331, 444, 490 z roku 1991, kterými byly vyhlášeny tzv. územní limity těžby, není časově omezena. Budou tedy platit i v příštích letech (1). Se zachováním limitů těžby počítají příslušné státní a krajské koncepce (2). Obcím, dříve ohroženým likvidací, tak zůstává garantována jistota rozvoje, která do regionu může dále přinášet nové investice a pracovní místa.

Právní postavení obcí v řízeních podle horního zákona a podle zákona o hornické činnosti se od roku 1991 nezměnilo. Trvá tak hlavní důvod pro státní garanci zachování limitů.

Platnost limitů respektuje také nová Státní energetická koncepce. Ta sice obsahuje zmínku o „racionálním přehodnocení“ limitů, žádný návrh v tomto smyslu však nebyl předložen. „Důležité je, že nebyly zrušeny územní limity těžby hnědého uhlí. Ministerstvo životního prostředí bude nadále hájit právo občanů spolurozhodovat o tom, zda se v jejich okolí otevře důl, vybuduje nová jaderná elektrárna či úložiště jaderného odpadu“, komentoval schválení Státní energetické koncepce ministr Ambrozek.

Poznámky:
1) Usnesení vlády může být zrušeno výhradně jiným usnesením vlády, což se v uvedených případech nestalo. Usnesení vlády jsou závazná (bez časového omezení) pro všechna ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy. Řídit se jimi tedy musí i Český báňský úřad. Jedno z usnesení (č. 444/1991) mimo jiné ukládá ministerstvu pro hospodářskou politiku a rozvoj (povinnost přešla na ministerstvo průmyslu a obchodu) vycházet z omezení stanovených územních limitů těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi při koncipování státní energetické politiky do roku 2005, která byla v době schvalování usnesení aktuálně připravována. Územní limity následně respektovala také Energetická politika ČR z roku 2000, počítá s nimi také Státní energetická koncepce do roku 2030, schválená letos v březnu.

    2) Se zachováním územních limitů těžby hnědého uhlí počítá Státní politika životního prostředí, Surovinová politika ČR, Státní energetická koncepce a územně plánovací dokumentace velkých územních celků Severočeské hnědouhelné pánve a Karlovarsko – chebské aglomerace (jako konsensuální výsledek jednání územních samospráv krajů, obcí a veřejnosti o budoucím funkčním využití a prostorovém uspořádání území).

    ZDROJ:www.env.cz

    Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů