Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové nesouhlasí s rozšířením farmy

Ekologové nesouhlasí s rozšířením farmy
Drůbežárna chce dokázat, že neškodí životnímu prostředí

Ekologové ze sdružení Děti země nechtějí, aby firma Česká drůbež, která ve Velkém Malahově na Domažlicku provozuje ve zkušebním režimu farmu pro chov 210 tisíc nosnic, mohla v budoucnu postavit ještě jednu halu pro dalších 200 tisíc slepic.
Záměrem rozšířit chov se firma netají. "Potřebujeme kapacity pro odchov z farmy kuřic ve Všerubech," řekl v prosinci 2004 Právu jednatel Petr Červený. Podle ekologů však bylo ukončení mnohaletých sporů o výstavbě drůbežárny ve Velkém Malahově podmíněno před třemi roky písemnou smlouvou mezi investorem a Dětmi země. "V ní se Česká drůbež zavázala, že farmu rozšiřovat nebude a na pozemky v okolí bude zřízeno věcné břemeno. Investor na nich bude smět provádět stavby pouze se souhlasem Dětí země," tvrdí ekolog Martin Hyťha.
Česká drůbež i přes smluvní závazek hodlá v budoucnu své podnikatelské záměry uskutečnit. "Respektujeme smluvní ujednání, na druhé straně jsme ale podnikatelský subjekt, který se potřebuje rozvíjet," říká Červený. Podle něj se věcné břemeno vztahuje na výstavbu až třetí, nikoliv už druhé haly.
"Chápu, že bude nutné nejprve přesvědčit veřejnost i ekologická sdružení, že farma neškodí životnímu prostředí. O tom jsme přesvědčeni, máme totiž jeden z nejmodernějších provozů v republice," vysvětluje jednatel Červený. Argumentuje tím, jak se firma zbavuje odpadů, i tím, že používá obohacené klece, které snižují utrpení zvířat. Další vylepšení, v trusném sklepě, kde hrozí v létě přemnožení much, má v plánu.
Malahovská farma je zatím ve zkušebním provozu a čeká ji kolaudace. Není zdrojem znečištění ani zápachu, v periferní oblasti domažlického okresu snížila nezaměstnanost. Dala práci pěti místním ženám, 15 brigádníků zaměstnává vždy o víkendech. S plánovaným rozšířením by o dalších pět až šest vzrostl i počet stálých zaměstnanců. Roční produkce vajec se odhaduje na 65 miliónů kusů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů