Pátek, 29. března 2024

Návrh novela zákona o snížení DPH za odvoz odpadků hotov

Návrh novela zákona o snížení DPH za odvoz odpadků hotov
Návrh na změnu zákona o DPH, která by snížila sazbu daně z přidané hodnoty u nakládání s komunálními odpady z 19 % na původních pět, připravuje hlavní město Praha. Městská rada návrh již schválila, v březnu jej má projednat zastupitelstvo. Účinnost je přitom navrhována od 1. července, aby nepříznivé dopady stávající sazby na rozpočty obcí a krajů mohly být minimalizovány ještě letos.

Legislativa EU umožňuje u této služby sníženou sazbu daně uplatnit, a proto Praha využívá své možnosti zákonodárných iniciativ. O snížení sazby se pokusila už loni, kdy byla vyšší sazba přijata, prostřednictvím jednoho ze senátorů, který podal v tomto smyslu pozměňovací návrh zákona. Senát sice návrh podpořil, avšak sněmovna nikoli.

Loni, kdy byla sazba zákonem zvýšena, nárůst nákladů uhradilo město. V letošním roce zvýšení sazby dopadá již přímo na Pražany ve zdražení poplatků za za komunální odpad. To představuje podle autorů návrhu zbytečnou finanční zátěž pro obce a občany demotivuje snahu občanů třídit komunální odpad a chránit životní prostředí. Pokud by se podařilo sazbu snížit, v hlavním městě Praze by letos mohla být uspořena částka cca 55,7 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že problematika výše sazby DPH u komunálních odpadů se týká všech obcí, bude návrh zákona projednán v Asociaci krajů ČD a ve Svazu měst a obcí ČR.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů