Pátek, 19. dubna 2024

BioFach 2005 ve znamení superlativů

Společnou národní expozici českého ekologického zemědělství a jeho produktů připravil PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
BioFach 2005 ve znamení superlativů

Letošní BioFach, mezinárodní veletrh biopotravin a bioproduktů v německém Norimberku, překonal bariéru v počtu vystavovatelů o 7% ve srovnání s loňským rokem. Biopotraviny a bioprodukty zde představilo 2 035 subjektů, z toho dvě třetiny ze zahraničí (ze 70 zemí světa). Vystavovatelská plocha letos také překročila svou hranici na 33 500 m2 (2004: 30,834 m2, plus 9 %). Světoznámý veletrh navštívilo více než 30 tisíc návštěvníků.
Mezi vystavovateli bylo nejvíce zastoupeno již tradičně Německo, Itálie, Španělsko a Francie. Představili se také čeští výrobci a producenti ve společné národní expozici.

Společnou národní expozici českého ekologického zemědělství a jeho produktů připravil PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Za finančního přispění Odboru pro marketing SZIF, inspekční a certifikační organizace KEZ o.p.s. realizoval svaz PRO-BIO pestrou výstavní expozici v rozsahu 80 m2. Česká expozice lákala především stylovým netradičním řešením a vzhledem, který přitahoval zejména milovníky přírodních materiálů. Národní prezentace nabídla obecné informace o situaci v České republice a představila především konkrétní výrobce a zpracovatele biopotravin. Své výrobky zde prezentovaly ve svých oddělených prostorech firmy: Country Life s.r.o. (velkoobchod biopotravinami rostlinného původu), Pro-Bio s.r.o.(výrobce bio obilných výrobků, polotovarů atd.), Úsovsko a.s. (výrobce bio musli tyčinek), Biopreparáty s.r.o. (biologická ochrana rostlin). V další časti tzv. sdružené expozici se návštěvníci seznámili s dalšími výrobky menších producentů: SIVO s.r.o. (výrobce bio rostlinných pomazánek), farma Sasov (dodavatel surovin pro výrobu bio uheráku, který loni získal ocenění "Česká biopotravina roku"), Bedřich Plíšek (pěstitel bio ovoce), farma Pollau (výrobce bio vína a bylin), Sluneční brána, s.r.o. (výrobce bio čajů a bylin), Natural Jihlava (výrobce bio cereálních výrobků), Mlékárna Varnsdorf spol. s r.o. (výrobce bio sýra eidamského typu), Svaz PRO-BIO a KEZ o.p.s.. S velkým ohlasem se setkaly ochutnávky vybraných biopotravin, široký výběr informačních a propagačních materiálů, ale i živá květinová a bylinná výzdoba (z ekofarmy Jaroslavy Markové).
Českou expozici navštívili zástupci českého i slovenského ministerstva zemědělství a dalších zemí, Česko-německé obchodní a hospodářské komory či představitelé Evropského parlamentu. Probíhala zde řada důležitých jednání, zástupci svazu PRO-BIO probírali s inspekční a certifikační organizací CERES možnost jejího vstupu na českou scénu, setkali se rovněž se zástupci IFOAM, svazu Bioland a organizace FiBL.
Česká republika nechyběla ani na odborném programu veletrhu. Tom Václavík (odborná sekce prodejců svazu PRO-BIO a Green marketing) vystoupil na semináři „Obchod mezi východem a západem“ na téma „Český trh s biopotravinami a podnikatelské příležitosti pro zahraniční výrobce a obchodníky“ s prezentací praktického příkladu firmy Albio jako prvního Bio centra v ČR.
Svaz PRO-BIO, za finanční podpory Česko-německé obchodní a hospodářské komory, jako každoročně uspořádal pro své členy autobusový zájezd na veletrh.

Veletrh BioFach je největší mezinárodní výstavou v oblasti biopotravin a bioproduktů, přírodní kosmetiky, textilií a bytových doplňků, zemědělských potřeb a dalších produktů ekologického zemědělství. Dominantou veletrhu se stal vinařský pavilon a expozice „Země roku“, Brazílie. Každoročně je vyhlášen „Bioprodukt roku“. Tentokrát ocenění získaly holandské Bio bramborové chipsy Light TRAFO od firmy FZ Organic Food. Titul si zasloužily výbornými chuťovými a dietetickými vlastnostmi (smažené na olivovém oleji). Další ocenění se rozdávala v oblasti inovací (tofu těstoviny firmy Fauser Vitaquell) či kosmetických produktů (rostlinná barva firmy Logona, Německo).
Struktura návštěvníků je různorodá jako množství samotných produktů na veletrhu. Nejvíce přicházejí zástupci prodejen zdravé výživy a biopotravin, super a hypermarketů, producenti, kteří hledají nové partnery a možnosti na trhu s biopotravinami a také ekologičtí zemědělci.

V České republice tvořila v roce 2004 ekologicky obhospodařovaná půda 6,16% z celkového zemědělského půdního fondu, čímž předčila evropský průměr. Nicméně ekologické zemědělství je u nás převážně doménou horských a podhorských podniků hospodařících na trvalých travních porostech, zaměřených zejména na chov dobytka a údržbu krajiny. Zaostává zpracování a produkce finálních výrobků. Loni v naší republice hospodařilo 836 ekozemědělců a zemědělských podniků. Biopotraviny produkovalo 116 subjektů.

Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin v EU se řídí Nařízením Rady (EHS) č.2092/91 a v každé zemi také národním zákonem, v České republice zákonem č.242/2000 Sb. Nad dodržováním právních norem bdí KEZ o.p.s., česká inspekční a certifikační organizace, pověřená Ministerstvem zemědělství ČR. Biopotraviny a bioprodukty jsou označeny registrovanou známkou BIO.

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, se sídlem v Šumperku, vznikl v roce 1990 a je celostátní nevládní organizací sdružující ekologické zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, poradce, školy a výzkumné ústavy orientující se na ekologické zemědělství, bioprodukty a biopotraviny. Svaz PRO-BIO poskytuje komplexní služby svým členům, odborné poradenství, podporu prodeje, propagaci bioproduktů, informační servis, vzdělávání a zastupování zájmů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. Svaz PRO-BIO má blízko svým členům díky deseti regionálním centrům s působností na celém území ČR a dvou odborných sekcí. V současné době sdružuje více než 500 členů.

Ing. Markéta Doubravská
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

 Další informace:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců , www.pro-bio.cz, tel: 583 216 609
Veletrh BioFach, www.biofach.de

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů