Pátek, 29. března 2024

Větrná mapa pomůže rozhodovat o velkých větrných elektrárnách a větrných parcích

Větrná mapa pomůže rozhodovat o velkých větrných elektrárnách a větrných parcích

Návodem pro obce, ochranu přírody i investory bude nový metodický pokyn k umísťování velkých větrných elektráren, který zpracovalo  Ministerstvo životního prostředí. Zejména u větších větrných parků totiž dochází ke sporům o vlivu na krajinný ráz a živé organismy. Metodický pokyn  proto vymezuje lokality, kde je míra těchto konfliktů vysoká a naopak místa, kde je nízká a ve kterých je šance nalézt lokalitu pro umístění větrného parku. „Rozvoj obnovitelných zdrojů energie patří mezi priority MŽP, vždy ale záleží na konkrétních podmínkách lokality,“ komentuje náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.

 

Součástí pokynu je takzvaná větrná mapa. Ukazuje  možné střety zájmů, které mohou nastat při umisťování větrníků do krajiny. V řadě případů se totiž klimatologicky zajímavá území [1] překrývají s lokalitami, které jsou cenné pro ochranu přírody a krajiny. Z celkové rozlohy území, která jsou pro stavbu vhodná (cca 9 560 km2) je ochranou přírody vázáno 53,2 % (5 082 km2).

 

„Rozvoj obnovitelných zdrojů energie patří mezi priority Ministerstva životního prostředí. Předpokládám, že nový zákon na jejich podporu [2], vyvolá zájem investorů o stavbu větrných elektráren a především větrných parků. Právě proto přicházíme s metodikou, jak je do krajiny umisťovat, aby bylo možné  jak vyrábět čistou energii a chránit klima, tak zároveň chránit přírodu a krajinný ráz. Vhodných míst je v České republice dostatek,“ hodnotí metodický pokyn náměstek ministra životního prostředí pro ochranu přírody Ladislav Miko.   

 

 

Poznámky:

[1] Pro umístění velkých větrných elektráren jsou vhodná území s průměrnými ročními rychlostmi větru ve výšce 40 metrů přes 5m/s, pro rychlost 4-5m/s pak podmínečně vhodná. Taková území se nacházejí především v pohraničních horských oblastech, v oblasti Žďárských vrchů, ale i na Rakovnicku či Boskovicku.   

[2] Podrobnosti o zákoně viz tiskové zprávy MŽP ze dne 25.1. a 23.2.2005. 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů