Úterý, 23. dubna 2024

V Libereckém kraji přibylo loni 650 kontejnerů na tříděný odpad

V Libereckém kraji přibylo loni 650 kontejnerů na tříděný odpad
LIBEREC - V Libereckém kraji přibylo v loňském roce kolem 650 nových kontejnerů na tříděný odpad, jejich celkový počet se tak zvýšil o více než čtvrtinu. Díky tomu začali lidé také jednotlivé druhy odpadu od sebe pečlivěji oddělovat. "Zatímco ještě před dvěma lety se v kraji vytřídilo kolem deseti kilogramů na občana ročně, loni už to bylo 19 kilogramů odpadu," řekl regionální manažer společnosti Eko-Kom Martin Lochovský.

Podle krajského radního pro životní prostředí Radima Ziky je zvýšení počtu míst na separovaný odpad jedním z cílů Plánu odpadového hospodářství Libereckého kraje. Ten předpokládá, že do deseti let bude ve městech a obcích 17.100 kontejnerů na tříděný odpad, což si vyžádá investici kolem 170 milionů korun. V současné době je v kraji přes 3000 kontejnerů. "V letošním roce bude projekt pokračovat, plánujeme v kraji rozmístit dalších 250 nádob a zkušebně začít třídit také bílé sklo a zavést i sběr ostatních plastů," řekl Zika.

Do projektu třídění odpadů se v kraji zapojilo 200 z 216 měst a obcí. Stranou podle Lochovského zůstaly jen nejmenší obce. Do projektu se ale zapojily i svozové firmy či provozovatelé třídicích linek a zpracovatelé druhotných surovin. Nejvýraznější pokrok v třídění učinila podle něho města Nový Bor, Liberec a Jablonec nad Nisou.

Právě Jablonec přitom spolu s Českou Lípou patřil už před rokem z hlediska třídění odpadů k nejlepším. Z těchto dvou měst pocházelo téměř 45 procent všech odpadů vytříděných v Libereckém kraji. Nejslabší oblastí byl samotný Liberec a také oblast Frýdlantského výběžku. "Jak se ale síť kontejnerů zlepšuje, zvyšuje se i na dalších místech zájem o třídění odpadů," dodal Lochovský. Ideální by podle něho bylo, kdyby na všech místech s kontejnery či popelnicemi byly vedle nádob na netříděný odpad i kontejnery na odpad tříděný.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů