Sobota, 20. dubna 2024

Konference pro obce i podniky - již pošesté!

Vše, co se týká odpadového hospodářství obcí i podniků, to je náplň cyklu Odpadové dny 2005. V letošním roce proběhne už šestý ročník tohoto cyklu.
Konference pro obce i podniky - již pošesté!
Odpadové dny 2005 nabízejí i letos dvě konference. Jako první proběhne 15. - 16. června v Hradci Králové (konferenční centrum Aldis) konference Odpady a obce, jejímž hlavním pořadatelem je autorizovaná obalová společnost Eko-kom, a. s.

Nosné téma konference by se dalo nazvat "Povinnosti obce aneb jak na to". V jeho rámci by chtěli organizátoři jednak nastínit vývoj legislativy v následujících letech, ale zejména pomoci obcím při řešení plánů odpadového hospodářství - na co si dát pozor, co má smysl v POH řešit, co je reálné a co by v POH nemělo chybět. Tématem přednášek také bude porovnání cílů krajských plánů napříč republikou, palčivá otázka kvality zdrojových dat pro zpracování POH, požadavky na zpracovatele POH a jak postupovat při schvalování POH na obecní úrovni.

Dalšími tématy budou povinnosti evidencí a různých hlášení, (porovnání jednotlivých výkazů a diskuse o jejich sjednocení) a praktické zkušenosti z platbami za odpady (výše a typy plateb, poplatky versus ceny, vymáhání, administrativní náročnost atd..).

Tradičním tématem konference Odpady a podniky je také oblast využitelných komodit separovaného sběru a technické podmínky jejich sběru. Blok o zpětných odběrech přinese informace zpětném odběru spotřebitelských obalů, elektrošrotu, autovraků a dalších komodit.

Na konferenci bude slavnostně uděleno ocenění "Křišťálová popelnice", jehož 1. ročník byl vyhlášen na konferenci Odpady a obce v loňském roce. Na letošní konferenci bude vyhodnocena nejlepší obec za rok 2004. Kritérii pro získání ceny jsou výtěžnost tříděného sběru za rok 2004, hustota a efektivita využití sběrné sítě (základní hodnocení bude provedeno na základě údajů systému EKO-KOM, který cenu uděluje).

Minulých šest ročníků konference Odpady a podniky potvrdilo, že jde o setkání se zcela mimořádným informačním potenciálem - programové bloky jsou vždy nabité přednáškami, které mají co říci. Proto také rok od roku roste počet účastníků - toto pracovní setkání "odpadářů" dává podněty na celý další rok.

Podzimní konference pro podniky

Jako druhá akce cyklu Odpadové dny 2005 proběhne na podzim (10. listopadu 2005) v Kongresovém centru Praha konference Odpady a podniky.

V letošním roce se koná již její třetí ročník. Přestože není snadné prorazit na přesyceném trhu konferencí, tato akce zaměřená na organizace a podniky víc než prokázala svou životaschopnost.

V letošním ročníku budou hlavními tématy financování projektů v odpadovém hospodářství, zejména analýza přístupu jednotlivých bank a leasingových společností a nové možnosti řešení problému.

Dalším tématem bude management životního prostředí v podniku, zejména z hlediska práce odpadového hospodáře. Pro mnohé podniky otevřeme poněkud bolestivé téma komunikace podniku s veřejností a prezentace přístupů podniku navenek. Zajímavé jistě budou také zkušenosti z prosazování legislativy, tj. kontroly pověřenými orgány, předcházení sankcí a další témata.

Jelikož je letošní rok ve znamení plánů odpadového hospodářství, nevynecháme ani toto téma - náplní jednoho bloku konference budou zkušenosti z přípravy POH původců, vyjednávání s krajskými úřady a porovnání metodiky s praktickými zkušenostmi.

Cyklus Odpadové dny 2005 pořádají společně Eko-kom, a. s., a Economia, a. s., za mediální podpory časopisů Odpady a Moderní obec. Bližší informace o obou konferencí naleznete na webových stránkách www.ekokom.cz a www.odpady.ihned.cz
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů