Středa, 24. dubna 2024

Draví ptáci jsou ohroženi jedy

Draví ptáci jsou ohroženi jedy
Brno Desítky vzácných a kriticky ohrožených dravých ptáků byly loni úmyslně otráveny na území České republiky, z toho tři případy jsou z jižní Moravy. Otravy dravců jsou vedlejším důsledkem nelegálního trávení " škodné", především lišek, kun nebo krkavců. Tuto situaci považují odborníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně za alarmující. Spolu s ornitology upozornili na výrazný nárůst případů trávení zvířat v posledních dvou letech.
Jen za loňský rok vyšetřili v ústavu biologie a chorob volně žijících zvířat Veterinární a farmaceutické univerzity 20 otrávených ptáků. 

" Považuji to jen za špičku ledovce," říká Ivan Literák, přednosta ústavu biologie a chorob volně žijících zvířat Veterinární a farmaceutické univerzity. V databázi Volná křídla České společnosti ornitologické je zdokumentováno mnohem více případů. " Nejvíce je v ní vzácných druhů. Ve skutečnosti je tráveno mnohem více zvířat, jenže mrtvého kosa nebo straku nahlásí jen málokdo," poukázal na rozsah problému Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.
Závažná je situace zejména u dravých ptáků, kteří mívají málo mláďat, z nichž navíc zhruba polovina uhyne v prvním roce života. " Úhyn každého jedince znamená ohrožení celé populace a vůbec existence druhu v celosvětovém měřítku," varuje Vojtěch Mrlík z Veterinární a farmaceutické univerzity, který tuto problematiku dlouhodobě sleduje.
Letos na univerzitě například pitvali otráveného orla skalního, který patří mezi kriticky ohrožené druhy a v České republice hnízdil naposled na konci 19. století. Stejně uhynulo šest orlů mořských, kterých u nás hnízdí sotva 30 párů a další orli ze severní Evropy zde pravidelně zimují.
Nejčastěji používaným jedem je karbofuran, který je součástí běžně dostupného insekticidu používaného v zemědělství. " Jedná se o prudký nervový jed. U ptáků působí během několika minut," popsala Zdeňka Svobodová z toxikologického pracoviště univerzity. " Hledáme způsob, jak tento prostředek stáhnout z trhu, nebo alespoň zpřísnit podmínky při registraci, aby nešel zneužít. Už v lednu jsme se obrátili na ministerstvo zemědělství, protože registrace insekticidu spadá pod ně, ale odpověď dosud nepřišla," uvedla Pavlína Mikulová z ministerstva životního prostředí. Podle Vermouzka by ale ani zákaz tohoto jedu nepomohl: " Příklady z Anglie ukazují, že pár let by trvalo vyčerpání zásob a mezitím by traviči našli jiný prostředek."
Ačkoli probíhá několik trestních řízení, zatím nebyl dořešen ani jediný případ a nikdo za trávení zvířat nebyl potrestán. " Je veřejným tajemstvím, že existuje zájmová skupina myslivců, která považuje za problém vysoké stavy lišek a další takzvané škodlivé zvěře," naznačil možnou motivaci travičů Literák. Myslivci se však od toho distancují. " Českomoravská myslivecká jednota nyní připravuje kampaň proti trávení volně žijících živočichů. V tisku už jsou plakátky," uvedl Luděk Králíček z jednoty.

Vlasta Gajdošíková
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů