Sobota, 20. dubna 2024

Čápi mají letos zpoždění

Čápi mají letos zpoždění
VALAŠSKO - Ačkoliv v jiných letech se už ve druhé polovině března ozývalo z čapích hnízd klapotání zobáků, letos mají čápi při příletu z Afriky na Valašsko zpoždění. Postupně se však hnízda zaplňují, ochránci přírody ale budou přesné počty dlouhonohých ptáků zjišťovat až v červnu.

Čápi přilétají podle dlouholetých zkušeností meziříčských ochránců přírody na Valašsko v době od 20. března do první dubnové dekády. " V letošním roce se jejich přílet mírně opozdil," konstatoval ornitolog Miroslav Dvorský. Ke zpoždění došlo také na jiných místech republiky. " Volal mi například včera pan Přikryl ze Skaličky, že k nim každým rokem pravidelně přilétali čápi na hnízdo přesně třetího dubna. A letos ještě stále nic," doplnil Dvorský.
Přesto už byli čápi v minulém týdnu spatřeni například ve Valašském Meziříčí, obsazeno je i hnízdo na Huslenkách nedaleko zdejší základní školy. " Každým rokem čápy netrpělivě vyhlížíme a těšíme se na ně. Ze soboty na neděli jsme poprvé slyšeli klapotání zobáku, teď už náš čáp čeká na svoji družku, která většinou dorazí do týdne," konstatovala jedna ze zdejších obyvatelek Božena Chrástecká. Pozorováni byli dokonce už také čápi černí.
Meziříčští ochránci přírody budou kontrolovat obsazenost zhruba dvaceti čapích hnízd včetně těch umístěných na speciálních podložkách až v polovině června, kdy bude na světě již letošní nová čapí generace. " Pravidelně bývá obsazeno třináct až patnáct hnízd. Hnízda budeme nejen evidovat, ale zároveň kroužkovat mláďata," uvedl Dvorský.
Podle ornitologa se většinou jedná o stálá hnízda, nová jsou spíše výjimkou. " Většinou potřebují ptáci naši pomoc, a to buď přestěhováním hnízda na samostatný sloup, případně instalaci speciální podložky," uzavřel Miroslav Dvorský s tím, že ochránci přírody přivítají veškeré informace o případných nových čapích hnízdech na Valašsku.

JAN PATKOŠ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů