Pátek, 29. března 2024

Svazek obcí z Třebíčska postaví centrum pro úpravu odpadů

Svazek obcí z Třebíčska postaví centrum pro úpravu odpadů

TŘEBÍČ -- Svazek obcí Skládka tuhého komunálního odpadu (TKO) působící na Třebíčsku připravuje výstavbu technologického centra pro úpravu odpadů v prostoru skládky v obci Petrůvky. Svazek chce do dvou let připravit projekty a získat stavební povolení. Stavba by měla vzniknout do roku 2009. Investice přesáhne 100 milionů korun.

"Centrum bude zřejmě největší na Vysočině, bude schopné zpracovávat odpady ze dvou okresů," řekl dnes novinářům předseda představenstva a starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Svazek chce centrum postavit s přispěním dotací z evropských fondů, které by mohly pokrýt až 80 procent nákladů.

Součástí centra by měla být podle studie kompostárna s roční kapacitou 5000 tun zpracovaného odpadu, linka na výrobu bioplynu s roční produkcí jeden milion metrů krychlových a linka na třídění směsných komunálních odpadů, která by měla snížit množství skládkovaných odpadů na polovinu.

Studie počítá také s rozšířením skládky v Petrůvkách o téměř 5000 čtverečních metrů a výstavbou plochy pro zásobu tříděných stavebních odpadů.

Svazek obcí Skládka TKO vznikl v roce 1992. Zakládajícími členy bylo město Třebíč a dalších 29 obcí. V současné době má 166 členů. Skládku v Petrůvkách svazek uvedl do provozu v roce 1994. Její kapacita o objemu 600 000 metrů krychlových je ze tří čtvrtin zaplněna.

Obce sdružené ve svazku vybudovaly síť 12 sběrných dvorů v Třebíči a dalších místech v regionu a postavil dotřiďovací linku na plasty a papír v Třebíči. Linka třídí odpad pro oblast s 300 000 obyvateli zahrnující Třebíčsko, Jihlavsko, Znojemsko a část Žďárska. Loni zahájilo provoz zařízení na využití skládkového plynu pro výrobu elektřiny.

Jaroslav Buček
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů