Středa, 24. dubna 2024

Sesuv půdy v Kyrgyzstánu v oblasti úložišť jaderného odpadu

Sesuv půdy v Kyrgyzstánu v oblasti úložišť jaderného odpadu
BIŠKEK - K mohutnému sesuvu asi 300.000 krychlových metrů půdy došlo v oblasti skladišť jaderných odpadů u kyrgyzského města Majlu-Suu. Ochránci životního prostředí se podle agentury ITAR-TASS domnívají, že hrozí nebezpečí ekologické katastrofy nejen Kyrgyzstánu, ale celému středoasijskému regionu.

Týmy ministerstev pro životní prostředí a pro mimořádné situace se prozatím obávají přiblížit se k místu živelní pohromy, protože hrozí další sesuv, informoval tiskový mluvčí ministerstva pro mimořádné situace Emil Achmatov.

Podle Achmatova zahradila masa zeminy horskou řeku a voda se rozlila na území závodu na zpracování radioaktivních odpadů. Podnik v současné době nepracuje, situaci však vyhrocuje fakt, že v bezprostřední blízkosti Majlu-Suu a místa sesuvu se nachází více než dvě desítky úložišť odpadu výroby uranu. Kvůli nedostatku peněz v kyrgyzském státním rozpočtu se na těchto úložištích od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 neprováděly žádné úpravy.

Ekologové se obávají, že poškození jednoho ze skladišť odpadů u Majlu-Suu hrozí přerůst v ekologickou katastrofu nejen pro Kyrgyzstán, ale i pro celý středoasijský region.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů