Pátek, 19. dubna 2024

Horolezci čistili v Českém ráji od odpadků Skalní město

Horolezci čistili v Českém ráji od odpadků Skalní město
Několik stovek kilogramů odpadků uklidilo v sobotu ve Skalním městě v Českém ráji 130 dobrovolníků. Šlo o členy horolezeckých oddílů z Čech i z Moravy a kromě čištění přírody po bezohledných turistech opravovali zábradlí nebo zábrany proti sesouvání půdy. ČTK to řekl předseda horolezeckého oddílu TJ Český ráj Hrubá Skála Miloslav Homolka.

"Dali jsme dohromady i vymletou cestu u lesního arboreta," dodal Homolka. Pouze v oblasti Sedmihorek sesbírali horolezci šest velkých popelnicových pytlů s odpadky. Šlo většinou o obaly od nápojů a potravin. Zaměřili se také na oblast kolem Hrubé Skály nebo Valdštejna. Podle Homolky jsou výletníci v posledních letech zhruba stejně nepořádní.

Ve Skalním městě pracovali lidé, kteří tam jezdí zdolávat pískovcové stěny. Brigádou symbolicky otevřeli takzvaný "Skalák" pro horolezecký sport. Díky pěknému slunečnému počasí jich přijelo více, než bývá průměr v jiných letech. V teple navíc povrch skal vyschl, a tak se na nich dnes dalo bez problémů lézt podobně jako před dvěma týdny.

"Skalní město jsme začali uklízet již na podzim v roce 1983 při jeho symbolickém uzavírání pro lezení. Od té doby sbíráme odpadky a opravujeme cesty, zábradlí a další zařízení vždy dvakrát ročně," shrnul Homolka. Skalní město patří mezi nejvzácnější území v republice a horolezci tam musejí respektovat požadavky ekologů na ochranu přírody.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů